'Vulgaire' rijkelui weer online

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het leek even of ze hun jetski's in de wilgen hadden gehangen, TheRichKidsofTeheran, een groepje rijkeluisjongeren dat furore maakte op het internet. Hun pagina's op sociale media waren tijdelijk verwijderd. Dit weekend waren de pagina's echter terug.

Bas Baas

Riante villa's met adembenemende tuinen, grote BMW's en met kristallen bezette horloges, goedgebruinde jongeren met zeer weinig kleren aan, feestjes met sterke drank. Het zijn taferelen die je niet direct met het streng-islamitische Iran associeert, maar die de afgelopen tijd wel te zien waren op de foto's van TheRichKidsofTeheran (kortweg RKOT). Het groepje welgestelde jongeren werd een internethit, dankzij de afbeeldingen op verschillende sociale media, zoals Instagram, Twitter en Facebook.

Tot dit weekend. Ineens verwijderden de jongeren hun pagina's op Instagram en Facebook plots. Vanwege 'valse berichtgeving in de media', zeiden de 'kids' zelf op Twitter. "Onze boodschap werd niet verspreid zoals we dat wilden", vertelde een anonieme webmaster aan CQ Magazine. The Guardian schrijft dat het anders zit. De jongeren zouden aan banden zijn gelegd door de overheid, die niet van de 'vulgaire' praktijken van de jongelingen houdt. De autoriteiten oefenen strenge controle uit op al het internetverkeer in Iran.

Vrijmoedige taferelen
Op Weblognews.ir, een website die in nauw contact staat met de Iraanse overheid, valt te lezen wat men in religieuze kringen van zulke vrijmoedige taferelen vindt. "Dit soort opschepperij is voor mensen die 'leeg' van binnen zijn. Ze willen die leegheid vullen door op te scheppen," zo stond op de nieuwsblog te lezen.

Het is niet voor het eerst dat de Iraanse censor ingrijpt: in september werden zes Iraanse jongeren opgepakt omdat ze het liedje 'happy' van Pharell zongen en dat op Youtube zetten. Ze werden veroordeeld tot zes maanden cel en 91 zweepslagen.

Tegenbeweging
Maar in het geval van de RKOT komt de kritiek niet alleen uit religieuze hoek. Op sociale media is een tegenbeweging ontstaan, genaamd 'PoorKidsofTeheran', waarop de armoede en het straatleven van Teheran worden belicht. Foto's vol grauwe armoede vullen de tijdlijn. Een contrast met de rijke meiden, die bij RKOT in bikini's langs de zwembadkant paraderen, en de jonge heren, die Bacardi uit shotglaasjes drinken en in Maserati's rijden.

Opnieuw opgedoken
De jonge rijkelui voelen zich onbegrepen. "Elk land in de wereld heeft rijke mensen en minder welgestelde mensen. Als je bijvoorbeeld naar de VS kijkt, dan zijn daar daklozen, maar ook mensen die in de Beverly Hills wonen. De RKOT was dan ook niet bedoeld om mensen te beledigen. We wilden vooral focussen op het luxueuze gedeelte van Teheran", reageerde de anonieme webmaster op de kritiek.

Dat de rijke elite van Teheran toch iets meer bewegingsvrijheid dan anderen lijkt te hebben bleek toen de pagina's, na een weekje afwezigheid, dit weekend weer opdoken. En hoewel de Iraanse overheid daar niet echt gelukkig mee kan zijn, stelt die zich tot nu toe terughoudend op. Het wachten is nog steeds op een officiële veroordeling of stellingname naar de sites.

De rijkeluisjongeren durven te pronken met hun bezittingen. Beeld TheRichKidsofTeheran/Instagram
De rijkeluisjongeren durven te pronken met hun bezittingen.Beeld TheRichKidsofTeheran/Instagram

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden