Vul TeamNL aan met Dumas en Koolhaas

OLE VAN LUYN en DEN HAAG

De medailleopbrengst van Rio had zoveel groter kunnen zijn, als het échte Olympische Spelen waren geweest. Denk even terug aan de Spelen van 1928 in Amsterdam, waar Isaac Israëls goud won. Israëls? De Amsterdamse schilder? Maar wat voor sport bedreef hij dan? Voor zo ver bekend: geen enkele. De gouden plak kreeg hij dan ook niet voor een atletische prestatie, maar voor zijn schilderij 'Le Cavalier Rouge'. Goud was er ook voor Jan Wils, architect, en brons voor het schrijversechtpaar Scharten-Antink. Voorwaar een goede oogst in 1928, maar ook in andere jaren waren er Nederlanders die een olympische medaille wonnen zonder atleet te zijn. Hoe kon dat?

De Spelen van 2016 waren wederom halve Spelen. Misschien vindt u het jammer dat croquet, touwtrekken of het jeu de paume verdwenen zijn uit de olympische disciplines, maar dat zijn details. Veel belangrijker is dat in 1954 de oorspronkelijke olympische gedachte ten grave werd gedragen: dat het, zoals zo'n tweeduizend jaar tevoren bij de Oude Grieken, om sport én kunst, lichaam én geest ging. De disciplines van de geest werden in 1954 geschrapt, niet meer in het programma opgenomen, zeg maar: geamputeerd. En ze kwamen nooit meer terug.

Architectuur, schilderkunst, sculptuur, literatuur en muziek, elk in verscheidene disciplines onderverdeeld, hadden hun plaats in de visie van Pierre de Frédi, baron de Coubertin, de grondlegger van de moderne Spelen. Hij hoefde het gelukkig niet meer mee te maken dat de geest uit de Spelen verdween: De Frédi stierf in 1937.

Met nog vier jaar te gaan tot de volgende Spelen is er tijd voor een campagne om het IOC te bewegen de beslissing van 1954 terug te draaien. Dan kan Team NL worden aangevuld met Marlene Dumas, Leo Samama en Rem Koolhaas. Drie gouden medailles erbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden