'Vujanovic herkozen als president Montenegro'

PODGORICA (ANP) - President Vujanovic van Montenegro kan rekenen op een nieuwe termijn. De 53-jarige jurist heeft 52,4 van de stemmen gewonnen bij de presidentsverkiezingen die zondag zijn gehouden, meldde de onafhankelijke organisatie van waarnemers CEMI na het tellen van 86 procent van de stemmen.

Vujanovic eiste zondagavond de overwinning op tijdens een bijeenkomst van zijn regerende partij Democratische Partij van Socialisten (DPS). Omdat hij meer 50 procent van de stemmen heeft binnengehaald, is een tweede ronde niet nodig. Vujanovic laat de oppositiekandidaten Andrija Mandic van de pro-Servië partij SNS en de liberaal Nebosja Medojevic van de partij PZP ver achter zicht. Zij staan op respectievelijk 19,3 en 17 procent.

Vujanoci is sinds 2003 president van Montenegro, dat in juni 2006 na een referendum uit de unie met Servië stapte. Het waren de eerste presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid. Een derde van de bevolking van de kleine Balkanstaat bestaat uit Serviërs. Die stemden vooral op Mandic.

De stembureaus gingen zondag om acht uur open en sloten om negen uur 's avonds. Volgens CEMI lag de opkomst een half uur voor het sluiten van de stemlokalen op 67,4 procent. De president van Montenegro, vooral een ceremoniële functie, wordt voor een periode van vijf jaar gekozen. Vujanovic heeft in de campagne gezegd dat hij zich verder wil inspannen om Montenegro lid te laten worden van de NAVO en de Europese Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden