Vuile samenzwering

Als ik ooit 's avonds niet meer de straat op durf te gaan, dan is dat omdat er in Nederland slechts 31 advocaten zijn. Te weten: mr. Doedens en de familie Moszkowicz. We kunnen erg veel boeven en erg weinig cellen hebben, maar als ik naar de televisie en de kranten kijk, dan behapt voornoemd gezelschap moeiteloos, landelijk en zegevierend, het gehele pakket aan drugsdelicten, fraude, onderlinge afrekeningen, gewoon geweld, interessante incest en familiemoord plus de daartegen van overheidswege op brute wijze in het geweer gebrachte samenzwering van te weinig cellen, elke dag een vormfout per ambtenaar en alleen nog boefachtige dan wel onbekwame politielui langs de straat. Het is niet zo vreemd dat die Doedens er steeds zo plekkerig bij zit als hij zijn wekelijkse tv-optreden doet. Je werkt je toch ook suf als je alle zaken op je bord krijgt. En dan ook nog naar je omroep of je krant moet om er in het kader van je verdediging enige publieke vooringenomenheid uit te slepen.

Je zult maar 's avonds laat tegen een klantje van Moszkowicz aan wandelen, die net z'n nagels loopt schoon te maken met een slagersmes. Die bloedvlekken krijg je er met de Biotex nog wel uit, als je vergeten bent het nieuwste maandverband om te binden, maar hoe pleit je in vredesnaam jezelf vrij? Voor alle zekerheid (ik lijk wel een vuurwapengevaarlijke Colombiaanse drugsdealer) ga ik 's avonds alleen nog naar buiten met de telefoonnummers van de advocatentop in de rand van m'n sok, in de hoop dat ik tijdig te weten kom naar wie die vent met dat mes vanaf de politiepost gebeld heeft, zodat ik de ander in het geweer kan brengen. Het mag wat kosten, maar er moeten kanen te braden zijn uit de primeur van Doedens versus Moszkowicz; zelfs zonder tussenkomst van hun pr-agenten Peter R. de Vries of Jaap Jongbloed.

Zodra het over criminaliteit in Nederland gaat en de namen Doedens of Moszkowicz vallen, lijkt het meteen alsof er hier geen sprake is van criminaliteit, maar juist van een vuile samenzwering om onbevlekte jongelui een oor aan te naaien. Een verdediger mag ver gaan in zijn belangenbehartiging, desnoods tot je denkt: dan moet die vent in die zwarte jurk het wel zelf hebben gedaan, maar ik heb altijd begrepen dat dit vooral sloeg op de behandeling voor de rechter.

Dit brengt ons vanzelf bij de vraag: en wie tipte De Telegraaf over die vrijgelaten illegale boef waar zo'n nummer van gemaakt is? Doedens was het niet, een van de Moszkowiczen ook niet. Anders had hun foto er wel bij gestaan. Wie de eerste publikatie goed leest, ziet dat het een rechercheur van de Amsterdamse politie geweest moet zijn. Alarm! Die smeerlappen van de politie schieten nu ook al onder de duiven van onze topadvocatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden