Vuile nagelriemen zijn te voorkomen. Tuinier eens met een boek.

Een soort Barbie en Ken figureren als hoofdpersoon in 'De Tuin in! Het handige tuinboek voor iedereen' van Claudette Halkes en Annemarieke Piers (Uitg. Mo'media, euro14,95). Barbie heeft haar hoge hakjes verruild voor rode klompjes en Ken loopt ineens met een enorme elektrische heggenschaar rond. Het boek gaat in op de basics van tuinieren, planten in potten, en vergeet ook de bollen en de zaadjes niet. En dan is er ook aandacht voor de moestuin. Het brede aanbod van onderwerpen staat de diepte van de behandeling in de weg. 'De tuin in!' is dan ook meer een lifestyle-boekje. Met zijn originele vormgeving een aardig weggevertje voor een vriend of vriendin die in de lente jarig is, maar dan wel voor eentje die nog moet leren hoe het gras moet worden gemaaid.

Nee, dan 'Ontwerp je eigen tuin' van Diarmuid Gavin (Uitg. Terra, euro14,95). In de eerste hoofdstukken moet je vooral in jezelf spitten. Wat wil je? Wat is je stijl? Wisten we het maar. Gelukkig komt BBC-held Gavin met een aantal voorbeelden. Maar als we de uitwerking van de eerder getoonde schetsen zien, moet de conclusie welhaast zijn: laten we toch maar een hovenier bellen. Het is niet voor te stellen dat aan de riante stijltuinen ook maar één amateur heeft bijgedragen. Ja, misschien om 's middags thee aan de hoveniers te serveren.

Dus op maar naar het 'Handboek tuinverzorging' van Hans van Biemen en 'Handboek heesters' van Wim Oudshoorn (Uitg. Groenboekerij, euro27,50). In dezelfde serie verschenen eerder handboeken over druiven, de buxus, vaste planten en natuurlijk snoeien. Kijk, daar heb je wat aan. Oudshoorn neemt de schuchtere tuinier aan de hand mee, de wereld van de conifeer, spirea en hortensia in. Hij beschrijft de individuele planten minutieus en geeft de beste toepassing, plaats en tips bij het gebruik van de snoeischaar. Een prima naslagwerk, en dat geldt ook voor de versie van Van Biemen. Hij heeft dé gids geschreven voor maaien, wieden en snoeien, en gaat uitgebreid in op de keuze voor het juiste gereedschap.

Na het lezen van 'Kruiden kweken & gebruiken' van Jessica Houdret (Veltman uitgevers, euro19,95) wil je nog maar één ding: een tuin van minstens een hectare en alle tijd van de wereld om al die gezellige kruidentuintjes aan te kunnen leggen. De tuinen zijn ingedeeld op thema. Er is een middeleeuwse tuin, een apothekerstuin, een potpourrituin, een keukentuin en een moestuin. Maar ook een Shakespeare-tuin, want de Engelse dichter en toneelschrijver was dol op kruiden en noemt er in zijn werken meer dan 130. Een inspirerend handboek, gemaakt volgens het beproefde recept van veel foto's en weinig tekst. Bijzondere aandacht voor recepten en manieren waarop kruiden geconserveerd kunnen worden. Een tip: kruiden kun je invriezen in ijsblokjes.

Jurgen Smit presenteert al jaren een tuinprogramma op SBS6. Al die tijd wist hij zeker dat hij nooit van zijn leven een tuinboek zou schrijven, want: ,,Er staan schappen vol groene boeken in de boekhandel.'' Dat er nu toch Jurgens tuinboek (Groenboekerij, euro19,95) is verschenen, zal dus wel komen omdat hij iets te melden heeft dat al die andere tuinboeken zijn vergeten. Jurgen Smit schrijft over de werking van de plant. Over grond en bodem. Over tuinen ontwerpen. Over bestratingen en erfafscheidingen. Over snoeien en leiden. Over tweejarigen en potplanten. Over het gazon. Over verlichting in de tuin. Bij elk van deze onderwerpen vragen we ons af: waar hebben we dit eerder gelezen? Juist ja: in al die groene boeken waar de schappen in de boekhandel vol mee liggen. Soms is tuinieren net zo simpel als het schrijven van een tuinboek.

Tuingeheimen van Modeste Herwig (Uitg. Groenboekerij, euro24,95) ziet er werkelijk prachtig uit, maar of je er als tuinliefhebber nou veel aan hebt? Ze beschrijft de maanden van het jaar, en gaat tussendoor in op thema's als onkruid en ziekte, snoeien, vermeerderen en bemesting, maar er zijn boeken waarin dit beter gebeurt. En waarom Herwig een oorwurm als ongedierte beschrijft dat moet worden weggevangen, is volstrekt onbegrijpelijk. Blijf dan lekker binnenzitten.

Toon van Nooijen werkt in de Tuinen van Appeltern en heeft zijn ervaringen daar nu gebundeld in 'Decoraties uit de tuin' (Uitg. Groenboekerij, euro19,95). Hij leert ons hoe in de lente een wijnfles verpakt kan worden in soepele kornoeljetakken en welke mogelijkheden de herfst biedt voor een kunstobject met rode kool, en in december moeten we iets doen met een lampionplant. Het meest opvallende idee van Van Nooijen is wel de bloempot vol spruitjes, waaruit een vork steekt waarop weer een groene appel is gestoken. Daar moet je in de herfst je tuintafel mee volzetten. Maar of dit nu een goed idee is?

De geheel vernieuwde editie van Kruid en Onkruid (Uitg. Roodbont, euro11,50) laat zien dat je zonder prachtig fotowerk soms beter afbent. In de sobere uitgave wordt uit de doeken gedaan wat nu onkruid is en wat niet, en áls iets onkruid is, dit nog niet hoeft te worden bestreden. De voorkomende planten worden uitstekend beschreven, al is de conclusie in deze gids voor milieuvriendelijk tuinieren doorgaans hetzelfde: als spuiten niet mag, rest slechts het handmatige verwijderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden