Vuijsters mist Spelen

Grim Vuijsters zag zijn olympische droom gisteren in de rechtszaal in rook opgaan. De rechter gaf de judoka ongelijk. Concurrent Dennis van der Geest mag naar Peking.

In een laatste poging zich te kwalificeren voor Peking wendde Grim Vuijsters zich onlangs tot de rechter. De judoka voelde zich door de judobond Nederland (JBN) onheus bejegend omdat niet hij, maar zijn concurrent Dennis van der Geest werd aangewezen voor de Olympische Spelen, later dit jaar in China. Vuijsters presteerde in de aanloop naar de Spelen beter dan zijn concurrent, maar werd desondanks niet afgevaardigd.

De rechter besliste gisteren dat de judobond juist heeft gehandeld door Van der Geest te nomineren. Dat betekent dat de Haarlemse zwaargewicht in Peking zal judoën in de klasse boven 100 kilo. Volgens de rechtbank heeft de bond zich aan alle geldende regels gehouden en zijn de kwalificatieregels aan elke sporter duidelijk uitgelegd. Van een concurrentiepositie tussen beide sporters is – ook volgens de rechtbank – nooit sprake geweest.

Cor van der Geest, vader van én voorzitter van de technische staf reageerde ingetogen. „Natuurlijk ben ik blij, maar vooral omdat het recht nu aangeeft dat het systeem heeft gewerkt. De keuzes die wij als technische staf hebben gemaakt, zijn pal overeind zijn gebleven. Het is slecht geweest voor het judo. We zijn zeven jaar goed met elkaar omgegaan. Ik neem het NL Sporter, die Grim heeft bijgestaan, ook uiterst kwalijk dat ze het zo hebben laten oplopen. Ze hadden een bemiddelende rol moeten spelen. Dan was dit niet nodig geweest.”

De kern van de zaak – dat de JBN het recht heeft om en sporter een beschermde status te geven – bleef overeind. Volgens de rechter had de bond in een eerder stadium wel wat duidelijker kunnen zijn. Bondscoach Maarten Arens: „Ik was er van overtuigd dat de technische staf juist heeft gehandeld en de uitspraak verrast me dan ook niet. Wel vind ik het zeer onprettig dat het tot een rechtzaak is gekomen.”

Vuijsters reageerde aangeslagen. Hij had gehoopt op wat meer compassie: „Ik had er wel rekening mee gehouden dat het slecht zou uitpakken. Maar dat het zo slecht zou zijn, daar ben ik wel door verrast. Ik had gedacht dat de rechter me gedeeltelijk gelijk zou hebben gegeven, maar dat het te ver ging om Van der Geest nu nog uit zijn olympische voorbereiding te halen. Dat ik op alle fronten ongelijk heb gekregen is heel hard. Ik had niet gedacht dat de bond zo met zijn sporters om zou mogen gaan en dat de rechter zo oppervlakkig zou kijken.”

Vuijsters presteerde in de olympische kwalificatie beter dan zijn concurrent Van der Geest, die echter over een beschermde status bleek te beschikken. Hij hoefde daardoor slechts één keer de kwalificatie-eis te halen. Vuijsters verkeerde in de veronderstelling dat ook hij kans zou maken op Peking. Dat bleek niet het geval. „Ik heb niet het gevoel dat mij iets valt te verwijten. Er is vast wel miscommunicatie geweest tussen ons en de bond. Het is alleen jammer dat ik daar de dupe van ben geworden. Misschien moet ik nu alvast een afspraak maken met de bond voor de Spelen van 2012. Dan kan er niets misgaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden