VU in verlegenheid: theologisch betoog blijkt gebazel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het bevatte niets dan geneuzel en toch werd het gepubliceerd. De Vlaamse filosoof Maarten Boudry kreeg de Vrije Universiteit (VU) zo ver dat ze zijn onzinbetoog opnam in een programmaboek van een wetenschappelijk congres.

Boudry diende onder het pseudoniem Robert A. Maundy een tekst in met een Engelse titel die in het Nederlands neerkomt op 'De paradoxen van Darwiniaanse wanorde. Naar een ontologische herbevestiging van orde en transcendentie'.

De VU en de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte publiceerden het betoog in een boekje dat in augustus werd verspreid bij een congres over de scheppingsorde. Tijdens het congres sprak onder meer voormalig premier Balkenende.

'In het Darwiniaanse perspectief is orde niet immanent aanwezig in de werkelijkheid', schreef Boudry. 'Maar een zichzelf bevestigend aspect van de werkelijkheid, in zoverre dat het wordt ervaren door gesitueerde subjecten.' Het nieuwtje werd bekendgemaakt op een filosofisch blog en opgepikt door onder meer universiteitsblad Ad Valvas en het Reformatorisch Dagblad.

Tekst 'wekte bevreemding'
Congresvoorzitter Gerrit Glas erkent in een reactie dat de samenstellers van de gids 'sterk aarzelden'. De tekst 'wekte bevreemding', schrijft hij, maar kreeg toch het voordeel van de twijfel. Procesfilosofie, bepaalde theologie en postmoderne teksten zijn wel vaker ondoordringbaar.

Met de kennis van nu valt alles volgens Glas op zijn plaats. Hij had kritischer moeten zijn. 'Maar vanuit de uitnodigende en welwillende houding die wij als organisatoren van dit verder niet specialistische congres innamen, leek de tekst toch (enige) potentie te hebben.'

'Theologie is luchtfietserij'
De werkelijke auteur leek vooral te willen bewijzen dat theologie luchtfietserij is. Boudry staat bekend om zijn kritiek op de godgeleerdheid: die heeft volgens hem weinig van doen met echte wetenschap. Een boek dat hij met collega Johan Braeckman schreef ('De ongelovige Thomas heeft een punt') werd dit jaar genomineerd voor de Socrates Wisselbeker.

Nieuw is de grap overigens niet. De New Yorkse natuurkundige Alan Sokal fopte in 1996 op vergelijkbare wijze het tijdschrift Social Text. Daarmee bewees hij naar eigen zeggen dat dergelijke publicaties niet te beroerd zijn om een tekst te publiceren als die er goed uitziet en de auteur de redacteuren naar de mond praat.

Filosoof en grappenmaker Maarten Boudry Beeld
Filosoof en grappenmaker Maarten Boudry
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden