VU geeft ’trots van familie’ steuntje

Schrijfster Renate Dorrestein helpt 'eerstegeneratiestudenten' tijdens een workshop op de Vrije Universiteit. (FOTO MARK KOHN)Beeld mark kohn

amsterdam – - „Uit onderzoek blijkt dat schrijven over gevoelens en problemen meer oplucht dan erover te praten.” In een collegezaal van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam spreekt schrijfster Renate Dorrestein een bijzondere groep komende studenten toe: ’eerste generatie-studenten’ – jonge mannen en vrouwen die als eerste in hun familie naar de universiteit gaan. Meestal zijn ze de trots van de familie, soms de vreemdeling, vaak de grote belofte.

Deze groep loopt extra risico om voortijdig uit te vallen omdat ze onzeker zijn, worstelen met hoge verwachtingen of onder druk van ouders een verkeerde studiekeuze maken. Om ze op gang te helpen, bood de VU hen de afgelopen twee weken voor het eerst een gratis summercourse aan. Drieëntwintig eerste generatie-studenten – de meesten met een niet-westerse achtergrond – kregen colleges en workshops over academisch schrijven en studerend lezen, presenteren en debatteren. En ze ontmoetten hun buddy, een ouderejaars die hen begeleidt tijdens de eerste studiemaanden. De rode draad was hun eigen biografie als eerste generatie-student.

Twee weken je leven onderzoeken, wat voegt dat toe? Veel, zegt Gusta Tavecchio, coördinator van de summercourse. „De analyse van je levensverhaal heeft een positieve invloed op je studiesucces. Welke identiteit moet je volgen om jezelf te zijn? Reflecteren is bij veel van deze studenten niet ingebed in de opvoeding. Ze lopen tegen extra blokkades op en halen lagere studieresultaten. Dat heeft behoorlijk effect op hun gevoel van eigenwaarde.”

Renate Dorrestein, die sinds dit voorjaar op de VU rondloopt als ’schrijver op locatie’, verzamelt een jaar lang briefjes met hartenkreten van studenten. Opvallend veel van hen worstelen met twijfel, ontdekte ze. „Ze eisen van zichzelf dat ze zelfverzekerd zijn en doelgericht. Op onzekerheid rust een taboe. Dat moet worden verbroken.” Daarom geeft Dorrestein hen een overdenking mee: „Onderzoek bij elke tegenslag: is er een andere blik mogelijk? Kijk hoe dit je ervaring beïnvloedt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden