VSB-bank presteert minder dan Belgische zus

UTRECHT (ANP) - De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis (Amev, ASLK, VSB bank en AG 1824) heeft zijn winst in de eerste zes maanden van dit jaar met 21 procent zien stijgen tot 366 miljoen ecu (754 miljoen gulden).

Zonder acquisities en valuta-invloeden steeg de winst met 16 procent. Vorig jaar kocht ASLK, waarin Fortis voor 49,9 procent participeert, onder meer de NMKN-bank. Met name het bankbedrijf in België en de verzekeringspoot in Nederland (Amev) deden het goed. Voor heel 1996 heeft de onderneming de winstprognose iets naar boven bijgesteld: van een stijging met 7 tot 12 procent naar een van tenminste 10 procent. Dat zei topman J. Bartelds gisteren.

Binnen het bankbedrijf steeg de winst met 28 procent tot 106 miljoen ecu (218 miljoen gulden). Die toename had nog groter kunnen zijn; Fortis verdubbelde de donatie aan de stroppenpot tot 76 miljoen ecu. Volgens Bartelds is dit onder meer nodig vanwege de overname van NMKN.

Voor het tweede halfjaar verwacht Fortis niet hetzelfde hoge bancaire resultaat als in de tweede helft van 1995 (330 miljoen gulden). Het eerste semester profiteerde het bankbedrijf vooral van de hogere rentemarge. Het totale renteresultaat in de bankpoot steeg maar liefst 19 procent tot 793 miljoen ecu (1634 miljoen gulden). Het provisieresultaat en de winst op de handel in effecten voor eigen rekening stegen met respectievelijk 5 en 17 procent.

Vooral het bankbedrijf in België presteerde goed. Het Nederlandse bancaire bedrijf - VSB - acteerde met een magere winstgroei van 9 procent minder goed. Bartelds is toch tevreden over VSB. De topman is verder vooral blij met de groei van de spaargelden (4 miljard meer) en hypotheekportefeuille (1 miljard meer).

Het Nederlandse verzekeringsbedrijf presteerde uitstekend, en behaalde in totaal 14 procent meer winst (717 miljoen gulden). De sector autoverzekeringen raakte uit de rode cijfers.

Fortis Amev, de in Amsterdam genoteerde Nederlandse moedermaatschappij van Fortis, zag de winst met 19 procent stijgen tot 398 miljoen gulden. Per aandeel groeide het resultaat met 17 procent tot 2,19 gulden. Fortis Amev heeft het interimdvidend bepaald op 68 cent per aandeel (1995: 62,4 cent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden