'VS zijn ontsnapt aan nog meer aanslagen'

Het onderzoek naar de aanslagen suggereert dat er meer terreuracties tegen de VS waren beraamd. Een overzicht van arrestanten en hun plannen.

AMSTERDAM - Vlucht 1729 van American Airlines hoorde op 11 september tot een van de duizenden toestellen die opdracht kregen om onmiddellijk te landen. De piloot was nog maar net opgestegen uit Newark, vlakbij New York. Achteraf mag hij volgens de FBI blij zijn dat hij nog leeft, en de passagiers met hem. Vlucht 1729 had waarschijnlijk twee kapers aan boord -die nu in New York vastzitten en worden verhoord door de FBI.

Mohammed Jawid Azmath (47) en Ajoeb Ali Khan (51), zoals ze zichzelf noemen, werden een dag later bij een routinecontrole opgepakt toen ze in een Amtrak-trein op weg waren naar San Antonio, in Texas. In hun bagage vond de politie duizenden dollars aan contant geld, haarverf en een paar snijmessen.

Ruim een week na de aanslagen komen de berichten los over wat er op 11 september blijkbaar nog méér had moeten gebeuren. Berichten over mislukte of verijdelde terreurdaden, op doelen in de VS. Volgens de Amerikaanse vice-president Dick Cheney 'lijkt het erop' dat die dag niet vier, maar zeker zes vliegtuigen doelwit zijn geweest van kapers.

De media denken zelfs nog meer voorbeelden te kennen. Eén beoogd vliegtuig bleef aan de grond wegens technische problemen. In een ander zouden de terroristen zijn teruggedeinsd toen ze zagen dat er dertig mariniers aan boord zaten.

Verontrustender is het bericht dat er op 22 september een tweede terreur-golf had moeten plaatsvinden. Dat is aanstaande zaterdag. ,,Was er méér dan deze ene samenzwering?', vatte gisteren de Washington Post de hamvraag samen. De FBI heeft van de duizenden medewerkers die op onderzoek zijn uitgestuurd, een substantieel aantal gezet op het beantwoorden van die vraag.

Uit de Senaats-commissie voor veiligheidszaken kwam al een begin van een antwoord. ,,Ja, er wás meer', zei voorzitter Bob Graham. ,,De aanvallen van dinsdag waren onderdeel van een groter plan voor terreuraanslagen. Niet alleen kapingen van vliegtuigen. Denk aan het opblazen van bruggen, het vergiftigen van drinkwater. En niet alleen in de VS, maar ook daarbuiten.'

Vervolg op pagina 4

Algerijn wilde leren vliegen; niet opstijgen of landen

vervolg van pagina 1

Blijkbaar zijn er ook al min of meer concrete terreurplannen bekend. Wat anders te denken van de waarschuwing die de autoriteiten deden uitgaan naar Amerikaanse ziekenhuizen en brandweerkazernes, om extra alert te zijn op diefstal van ambulances of brandweerauto's? De instellingen kregen te horen dat de voertuigen gebruikt zouden kunnen worden 'voor een bomaanslag'.

De FBI heeft 75 aanhoudingen verricht, en zoekt nog honderdnegentig andere verdachten en getuigen. Vijf arrestaties zijn cruciaal, omdat ze mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over het netwerk achter de aanslagen. Onder die vijf zijn de twee mannen die uit de Amtrak-trein werden gehaald. Een andere arrestant is een man die op 11 september vanuit Canada naar de VS wilde vliegen, en al een pilotenuniform bij zich had. Een vierde man werd aangehouden op het vliegveld JFK bij New York, met een valse pilotenvergunning in zijn sok.

Arrestant nummer vijf is een 33-jarige Franse Algerijn, die al weken voor de aanslagen is aangehouden. Habib Zacarias Moessawi had zich als cursist aangemeld bij de Pan Am International Flight Academy. De docenten roken onraad, omdat Moessawi geen vliegbrevet had maar wel per se een verkeersvliegtuig wilde leren besturen. Hij vertelde erbij dat hij niet hoefde te leren opstijgen en landen.

Later ontdekte de politie dat de Algerijn ook op een kleine vliegschool in Oklahoma al les had gevolgd. Maar zelfs na 57 uur in de cockpit bakte hij er weinig van.

De vraag is hoe de Algerijnse man een visum kon krijgen voor de VS, terwijl de Franse regering had gemeld dat Moessawi contacten zou hebben met 'meesterterrorist' Osama Bin Laden.

De Washington Post meldde dat hij de enige niet was. Zeker 16 van de 19 terroristen die op 11 september omkwamen bij de aanslagen, zouden legaal de VS zijn binnengekomen. ,,Eenmaal binnen in onze open samenleving, gingen ze eenvoudig op in de massa.'

Zoals misschien de 34-jarige radioloog, van Saoedische afkomst, die nu vastzit. De man kwam op 11 september niet opdagen op zijn werk in San Antonio, Texas. De FBI verdenkt hem ervan dat hij de contactpersoon was voor de twee kapers die die dag vlucht 1729 namen uit Newark. Naar hem waren ze waarschijnlijk onderweg toen ze uit de Amtrak-coupé werden gehaald.

Waarom kocht de radioloog een ticket voor een vlucht naar Denver, afgelopen zaterdag? Wilde hij de benen nemen? De Britse krant The Guardian meldde gisteren dat er bewijzen zijn dat ook dat vliegtuig gekaapt had moeten worden, vier dagen nadat in New York en Washington meer dan vijfduizend mensen verdwenen onder het puin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden