VS zien geen grootschalige mobilisaties Noord-Korea

Zuid-Koreaanse troepen nemen deel aan militaire oefeningen Beeld reuters
Zuid-Koreaanse troepen nemen deel aan militaire oefeningenBeeld reuters

De Verenigde Staten hebben tot nog toe geen grootschalige mobilisaties of positieveranderingen van Noord-Koreaanse legereenheden kunnen ontdekken. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vandaag bekendgemaakt.

Die bevindingen staan haaks op de oorlogsretoriek vanuit Noord-Korea. Volgens woordvoerder Jay Carney zijn 'er geen daden geconstateerd die bij de retoriek passen'.

Het land heeft de afgelopen dagen de 'staat van oorlog' afgekondigd. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye liet daarop vandaag weten dat militaire eenheden direct mogen reageren op agressie vanuit het noorden en niet eerst hoeven te wachten op toestemming van de regering. Park beloofde een 'sterk antwoord' bij eventuele Noord-Koreaanse agressie.

Maar Witte-Huis-woordvoerder Carney relativeerde die woorden: 'Ik wil opmerken dat ondanks de harde retoriek vanuit Pyongyang wij geen veranderingen zien in het Noord-Koreaanse militaire gedrag, zoals grootschalige mobilisaties of het in positie brengen van troepen.'

Volgens Carney passen de harde woorden van Noord-Korea in een bekend patroon. De VS nemen de dreiging nog altijd 'zeer serieus', maar zijn de uitspraken van het communistische regime 'consistent met eerder gedrag'.

De Verenigde Staten stuurden maandag zeer geavanceerde F22-gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea. Deze toestellen, die onzichtbaar zijn voor radar, nemen deel aan de jaarlijkse militaire oefeningen die de VS en het Zuid-Koreaanse leger nu samen houden.

Eerder lieten de VS al twee B2 Stealthbommenwerpers naar hun bondgenoot vliegen. Kim Jong-un reageerde hierop met de opmerking dat hij meer raketten in stelling brengt die zelfs Amerikaanse doelen zouden kunnen raken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden