VS zetten plan stukschieten satelliet uiteen

(Novum/Ap) - De Verenigde Staten hebben de 65 landen tellende Ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties vrijdag op de hoogte gesteld van hun plan een kapotte spionagesatelliet stuk te schieten om een potentieel gevaarlijke inslag op aarde te voorkomen.

Ongeacht of de operatie slaagt zijn de VS bereid landen die brokstukken van de satelliet op hun grondgebied krijgen te helpen de eventuele schade te beperken, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Ontwapeningsconferentie. Bij een inslag zou giftige raketbrandstof kunnen vrijkomen.

Donderdag maakten de VS bekend dat ze de kapotte satelliet, die begin maart op de aarde dreigt te vallen, met een speciaal voor dat doel aangepaste raket willen vernietigen. Dat zal gebeuren vanaf een Amerikaans oorlogsschip, voordat de satelliet de dampkring bereikt. De ambassadeur, Christina Rocca, zei dat het besluit is genomen om te voorkomen dat mensen schade lijden van een inslag. De tank van de satelliet is geheel gevuld met giftige brandstof, hydrazine, en blijft naar verwachting bij een natuurlijke terugkeer in de dampkring intact. Als de missie slaagt zal de brandstoftank kapot worden geschoten en de hydrazine vervliegen. De VS hebben al drie raketten en drie marineschepen omgebouwd om het karwei uit te voeren.

De operatie wordt volgens Rocca zo gepland dat de kans om de tank te raken zo groot mogelijk is en brokstukken zo snel mogelijk in de atmosfeer terechtkomen, om mogelijke schade aan andere satellieten en ruimteoperaties te voorkomen. Als het afschieten mislukt vliegt de satelliet naar berekening rond 6 maart de dampkring binnen. Waar hij dan terechtkomt valt nog niet te berekenen. Het zal ergens tussen de 58,5 graad noorderbreedte en 58,5 graad zuiderbreedte zijn. Binnen die grenzen ligt een groot deel van de bewoonde wereld.

Het gebruik van wapens in de ruimte ligt zeer gevoelig bij de Ontwapeningsconferentie. Eerder deze week drongen Rusland en China er nog op aan dat de conferentie een wereldwijd verbod op ruimtewapens afkondigt. Het voorstel was duidelijk gericht tegen pogingen van de VS een raketschild in de ruimte te ontwikkelen om zich tegen nucleaire aanvallen te beschermen. China heeft zelf overigens vorig jaar bij wijze van proef een defecte weersatelliet vernietigd met een raket. Dat kwam het land toen op kritiek te staan van de VS en andere landen, die klaagden over het puin dat door de explosie werd veroorzaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden