VS zetten het mes in CO2-uitstoot

Bevreemding en gejuich om besluit

BOSTON - Milieugroepen juichen, het bedrijfsleven voorspelt onheil: de regering-Obama heeft gisteren strenge normen voorgesteld voor de hoeveelheid CO2 die mag worden uitgestoten bij het opwekken van elektriciteit. In 2020 moet dat 30 procent minder zijn dan in 2005.

De regels zijn opgesteld door de milieudienst EPA, en hoeven niet door het Congres te worden goedgekeurd. Daar hebben de Republikeinen de meeste invloed, en die zijn bepaald geen voorstander van de nieuwe regels, die volgens hen slecht zijn voor de economie. "Het plan van de president is idioot, korter kan ik het niet beschrijven", zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. En senator John Barrasso uit Wyoming: "Opnieuw heeft de president de kant gekozen van extreme activisten in plaats van werkloze Amerikanen."

De lagere uitstoot door energiecentrales moet helpen de opwarming van de aarde te vertragen. President Barack Obama beloofde in 2009, op de klimaatconferentie van Kopenhagen, dat de VS hun uitstoot in 2020 zouden hebben verlaagd met 17 procent en in 2050 met 83 procent. Datzelfde jaar kondigde hij al regels af voor auto's.

Het nieuwe beleid voor stroom-opwekking laat de afzonderlijke deelstaten de vrije keus in het bereiken van de doelstellingen. Ze kunnen kolencentrales sluiten en in plaats daarvan gas verstoken - dat scheelt in CO2-uitstoot de helft - maar ze mogen ook inzetten op modernere kolencentrales, of wind- en zonne-energie of op energiebesparing. Als een deelstaat niet wil meewerken - sommige hebben al aangekondigd het nieuwe beleid voor de rechter te zullen aanvechten - dan maakt de landelijke overheid een plan voor ze.

De nieuwe regels liggen formeel nog ter inzage. De EPA krijgt van Obama een jaar om alle opmerkingen en kritiek te verwerken. Een jaar later moeten de deelstaten hun plannen klaarhebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden