VS zetten havik bij Wereldbank

Paul Wolfowitz, de huidige Amerikaanse onderminister van defensie, wordt zeer waarschijnlijk de nieuw topman van de Wereldbank. Hij volgt James Wolfensohn op.

De bewindvoerders bij de Wereldbank -voor Nederland is dat Ad Melkert- zullen spoedig over de kandidatuur van Wolfowitz besluiten. Maar het is vrijwel uitgesloten dat de Amerikaanse onderminister het niet wordt. Een afwijzing zou een enorme klap in het gezicht van de Amerikanen zijn en voor lange tijd de sfeer rond de Wereldbank verzieken.

Aangenomen mag worden dat de kandidatuur van Wolfowitz in diplomatieke kringen regelmatig is getest. De benoeming van de Amerikaan zou overigens ook geheel in lijn zijn met de bestaande tradities bij de Bretton Woodsinstellingen. Europa krijgt de toppositie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de VS claimen en krijgen -als grootste aandeelhouder- de topbaan bij de Wereldbank.

De Wereldbank meldde gisteren de nominatie van Wolfowitz te hebben ontvangen van de Amerikaanse regering nadat eerder al Amerikaanse diplomaten zijn kandidaatstelling informeel hadden gemeld. President Bush noemde hem de juiste man voor de baan.

Wolfowitz (61) betrok zijn post in het Pentagon in maart 2001. Hij geldt als de rechterhand van defensieminister Donald Rumsfeld. Zijn rol bij de invasie in Irak stuitte op stevige kritiek in Europa. Hij was er stellig van overtuigd dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte en voorspelde dat de Amerikanen na de invasie als bevrijders en niet als bezetters zouden worden onthaald. Gelet op zijn uitspraken wordt Wolfowitz gerekend tot de haviken in Washington. Dat Bush juist hem voordraagt, is mogelijk een teken dat de Amerikaanse regering de Wereldbank wil inzetten om in arme landen meer democratie te brengen.

Wolfowitz moet goed vallen bij de Verenigde Naties. Mark Malloch Brown, de nieuwe kabinetschef van VN-baas Kofi Annan, onderhoudt goede betrekkingen met hem. Beiden klaarden een klus op de Filippijnen in de tijd dat het regime van Marcos het veld ruimde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden