VS zetten een nep-universiteit op om visumfraude te ontmaskeren

De website van de fictieve University of Farmington, die werd opgezet door de Amerikaanse immigratiedienst om fraude met studentenvisa te ontmaskeren. Beeld
De website van de fictieve University of Farmington, die werd opgezet door de Amerikaanse immigratiedienst om fraude met studentenvisa te ontmaskeren.

Met een fictieve opleiding lokte de immigratiedienst in de Verenigde Staten ronselaars en ‘studenten’ in de val.

Arjen van der Ziel

Rechercheurs van de Amerikaanse immigratiedienst hebben met een speciaal daarvoor opgezette nep-universiteit een netwerk van immigratiefraudeurs opgerold. Ze arresteerden 129 Indiërs en een Palestijn die ingeschreven stonden bij de fictieve universiteit. Ook werden acht personen van Indiase afkomst opgepakt die de ‘studenten’ wierven voor deze niet-bestaande onderwijsinstelling.

De University of Farmington had op het eerste gezicht een viertalige hooggeleerde rector, een Latijns motto en een gelikte website met foto’s van hardwerkende studenten, een bibliotheek en een groene campus. Voor omgerekend 7400 tot 9600 euro kon je er een jaar studeren. Maar in werkelijkheid was er slechts een kantoortje op een bedrijventerrein. De nep-instelling was onderdeel van een undercoveroperatie van de immigratiedienst ICE.

Volgens ICE, dat afgelopen week tot de arrestaties overging, gebruikten de ronselaars de University of Farmington voor zogenoemde pay to stay-fraude. Zeker 600 mensen zouden met de inschrijving bij de niet-bestaande onderwijsinstelling een studentenvisum hebben bemachtigd om in de VS te verblijven.

Voorgeleiding ronselaars

De acht ronselaars worden beschuldigd van immigratiefraude en het huisvesten van illegale buitenlanders. De gearresteerde nepstudenten zullen, als ze schuldig worden bevonden, naar verwachting worden uitgezet. “Alle deelnemers aan deze truc wisten dat er in werkelijkheid geen docenten of colleges waren”, aldus de immigratiedienst in een verklaring.

De Indiase regering heeft diplomatiek protest aangetekend bij de Amerikanen. Zij wijst erop dat de verdachten mogelijk zijn uitgelokt door de undercoveragenten. India dringt er op aan de studenten niet tegen hun wil uit te zetten en hen ‘zo snel mogelijk vrij te laten’. Volgens New Delhi moeten de studenten ‘anders worden behandeld dan de wervers die hen hebben misleid’.

Ook in de VS zelf klinkt kritiek. “Het is alarmerend dat de overheid alles uit de kast haalt en miljoenen besteedt aan het opzetten van nep-instellingen om buitenlandse studenten en immigranten, toch al een kwetsbare groep, te verleiden om de wet te overtreden”, aldus Amer Zahr, docent rechten aan de University of Detroit-Mercy, in de krant Detroit Free Press. Zahr is de woordvoerder van de in deze zaak opgepakte Palestijn. “Het is zeer verontrustend.”

Hardere aanpak

In 2016 zetten de Amerikaanse autoriteiten ook al een lok-universiteit in om fraude met studentenvisa te ontmaskeren. Toen werden 21 immigranten, vooral Chinezen en Indiërs, opgepakt die zich volgens de immigratiedienst zouden hebben voorgedaan als studenten van de fictieve University of Northern New Jersey.

De omstreden undercoveroperaties zijn tekenend voor de steeds strengere Amerikaanse aanpak van illegale immigratie en visumfraude de laatste jaren. Onder president Donald Trump, die in 2017 aantrad, is het beleid nog eens verder aangescherpt. Bij grootscheepse invallen bij bedrijven worden soms honderden mensen tegelijk opgepakt.

Lees ook:

Trump zit klem na het beëindigen van de shutdown, maar hoelang?

De Amerikaanse president Donald Trump leed vrijdag een nederlaag bij het maken van een deal over het beëindigen van de shutdown van de overheid. Maar hoe zwaar telt dit verlies?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden