VS willen geld van Nederland voor Afghanistan

Ivo Daalder Beeld epa
Ivo DaalderBeeld epa

De Verenigde Staten willen dat Nederland en andere NAVO-lidstaten ook na 2014 blijven betalen voor de Afghaanse strijdkrachten en politieagenten, en het liefst meer dan nu. De Amerikanen zullen hun bondgenoten komende woensdag en donderdag tijdens NAVO-beraad in Brussel onder druk zetten om over de brug te komen.

De VS-ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, benadrukt dat zijn land momenteel minstens 90 procent van de kosten voor de opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen draagt. Het gaat dit jaar om 12,6 miljard dollar. Dat kunnen we niet eenzijdig blijven doen, aldus de topdiplomaat van Nederlandse komaf.

Jumboraald
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en haar landgenoot op Defensie, Leon Panetta, zullen de kwestie aankaarten op de zogenoemde jumboraad met hun collega's uit de overige 27 NAVO-lidstaten. Voor Nederland zijn Uri Rosenthal en Hans Hillen aanwezig.

Afghanistan is een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda in Brussel. Op de NAVO-top volgende maand in Chicago moeten de knopen worden doorgehakt over de internationale inspanningen na 2014.

Het is de bedoeling dat eind 2014 het vertrek van de buitenlandse troepen uit Afghanistan is afgerond, waarna de Afghanen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen. De VS verwachten van alle partners een financiële inspanning om de toekomst van leger en politie vanaf 2015 te verzekeren. De Afghaanse president Hamid Karzai schatte onlangs dat jaarlijks 4,1 miljard dollar nodig is.

Betrokken
De Nederlandse regering laat er geen misverstand over bestaan dat Nederland ook na 2014 betrokken blijft bij Afghanistan. Maar in welke vorm, dat is nog niet duidelijk.

'We zullen de schaarse middelen zo effectief mogelijk moeten gebruiken', benadrukte minister Rosenthal vorige week in een debat met de Tweede Kamer. Het hangt af van wat andere landen gaan doen en hoe de situatie in Afghanistan zich ontwikkelt.

Het is niet zo dat Nederland zich al heeft vastgelegd op het betalen van salarissen van Afghaanse militairen en agenten, stelde Rosenthal. Nederland draagt nu 20 miljoen euro bij aan de Afghaanse krijgsmacht en politie.

Financiële crisis
De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Daalder erkent dat iedereen wordt geconfronteerd met de financiële crisis. Toch hoopt hij 'dat het duidelijk is dat het veel goedkoper is voor ons allen om een Afghaans leger te steunen dan zelf grote aantallen strijdkrachten te moeten blijven ontplooien.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden