VS weten zich geen raad met bankcrisis

Weer kleurden de koersen gisteren wereldwijd rood na nieuwe onheilsberichten uit de VS. De Fed doet wat het kan, maar heeft alle geloofwaardigheid verloren.

Aanleiding voor de paniek is het besluit van de Fed, het Amerikaanse stelsel van Amerikaanse banken, dit weekeinde om de rente waartegen banken geld kunnen lenen met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,25 procent. Het gaat hier niet om de officiële rente, het tarief waartegen banken elkaar geld lenen, maar de zogenoemde ’strafrente’ die zij betalen als ze rechtstreeks aankloppen bij de Fed. Het verschil tussen beide tarieven, normaal gesproken een vol procentpunt, bedraagt na de verlaging nog maar 0,25 procentpunt.

Ook worden er minder strenge eisen gesteld aan het onderpand dat banken daarvoor moeten inbrengen. De Fed hoopt zo de financiële positie van banken tijdelijk te verstevigen, zodat het normale geldverkeer tussen banken weer op gang kan komen. De laatste keer dat de Fed in het weekeinde beleidswijzigingen doorvoerde is bijna 30 jaar geleden, wat beleggers nog meer angst lijkt aan te jagen.

Morgen komt het bestuur van de Fed bij elkaar voor een rentebesluit over het officiële rentetarief. Beleggers gaan inmiddels uit van een renteverlaging van een vol procentpunt, nog meer dan de nu al historische verlaging met driekwart procentpunt op 22 januari. Het rentetarief in de Verenigde Staten zou daarmee uitkomen op 2 procent - ruim onder het huidige inflatieniveau.

Gisteravond werd bekend dat de zakenbank Bear Stearns wordt overgenomen door concurrent JP Morgan Chase. Bear Stearns maakte vrijdag bekend in acute geldnood te zijn gekomen doordat klanten massaal hun geld uit de bank terug trokken. JP Morgan betaalt 2 dollar in eigen aandelen per aandeel Bear Stearns, in totaal 240 miljoen dollar. Dat is een schijntje vergeleken met de 70 dollar dat het aandeel begin vorige week waard was. De overname wordt goeddeels gefinancierd door de Fed in New York, dat een krediet van 30 miljard dollar verstrekt aan JP Morgan voor de overname.

De beurzen in Europa zijn gisteren fors onderuitgegaan. Ook in Azië kleurden eerder op de dag de koersen al diep rood. Het verlies varieerde tussen de 3 procent (Spanje) en 5 procent (Zwitserland). De AEX-index in Amsterdam sloot de dag af met een verlies van 3,8 procent op 415,9 punten. Daarmee is de beurs weer terug op het niveau van juni 2005.

Aanleiding voor de paniek is het besluit van afgelopen weekeinde van de Fed, het Amerikaanse stelsel van Amerikaanse banken, om de rente waartegen banken geld kunnen lenen, met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,25 procent. Het gaat hier niet om de officiële rente, het tarief waartegen banken elkaar geld lenen, maar de zogeheten ’strafrente’ die zij betalen als ze rechtstreeks aankloppen bij de Fed. Vandaag neemt de Fed een besluit over het officiële rentetarief.

Beleggers reageren ook op het nieuws dat de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns wordt overgenomen door concurrent JP Morgan Chase. Bear Stearns maakte vrijdag bekend in acute geldnood te zijn gekomen doordat klanten massaal hun geld van de bank haalden. JP Morgan betaalt 2 dollar in eigen aandelen per aandeel Bear Stearns – een schijntje vergeleken met de 70 dollar die het aandeel begin vorige week nog waard was. De overname wordt goeddeels gefinancierd door de Fed in New York, dat een krediet van 30 miljard dollar verstrekt aan JP Morgan voor de overname.

Daarmee is het omvallen van de bank, en de daaraan gekoppelde risico’s voor het financiële systeem, voorkomen. Maar de angst dat er mogelijk meer banken zoals Bear Stearns zijn, duwt de beurzen wereldwijd verder omlaag. Geruchten over mogelijke geldnood bij Lehman Brothers, de vierde zakenbank van de Verenigde Staten, deden de koers gisteren met 15 procent kelderen.

De topman van Lehman, Richard Fuld, probeerde beleggers gerust te stellen. „De maatregelen van de Fed nemen elke zorg over een mogelijk liquiditeitstekort weg”, zei Fuld, maar hij kon daarmee de zorgen niet wegnemen. Ook de bevestiging van kredietbeoordelaar Moody’s dat de kredietwaardigheid van Lehman niet in het geding is, stelde de markt niet gerust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden