VS vrezen nieuwe generatie terroristen én explosieven

null Beeld Trouw: Michel van Elk
Beeld Trouw: Michel van Elk

De Amerikanen eisen strengere maatregelen om te voorkomen dat Europese djihadisten die terugkeren uit de strijd het vliegtuig nemen met kwade bedoelingen. Experts vrezen de komst van een nieuwe generatie explosieven: in het lichaam en niet te detecteren.

Er wordt gevreesd voor Nederlandse, Belgische, Britse en Franse djihadisten die mogelijk aanslagen willen plegen op vluchten van West-Europa naar de Verenigde Staten. Het gaat dan om 'terugkeerlingen' die in Syrië en Irak hebben gevochten en met hun Europese paspoort eenvoudiger naar Amerika kunnen gaan. De Amerikanen hebben om verscherpte beveiliging verzocht van de luchthavens waarvandaan rechtstreekse vluchten naar de VS gaan, waaronder Schiphol in Nederland.

Of er concrete aanwijzingen zijn voor aanslagen of verdachten, is niet bekendgemaakt, maar het zou vooral gaan om djihadisten die bij Jabhat al-Noesra en Al Kaida in Jemen horen. Deze organisaties worden genoemd, omdat deze Al Kaida-cellen bezig zijn met het maken van bommen waarin geen metaal zit en die dus niet piepen bij de detectoren op vliegvelden.

Directe verbanden
De extreem-djihadistische beweging 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) kan ook aan dit lijstje worden toegevoegd, omdat ze voldoende geld zou hebben om een nieuwe generatie explosieven te bekostigen. Isis of de 'Islamitische Staat' (Is), zoals ze zichzelf nu noemt na het uitroepen van het kalifaat, heeft zich tot nog toe vooral gericht op het bevechten en opzetten van een islamitisch kalifaat in Irak, Syrië en daaromringende landen.

Maar er zijn directe verbanden met djihadistische jongeren in West-Europa, zoals in Nederland, en Isis, maar ook Jabhat al-Noesra. Via sociale media en djihadistische websites hebben strijders in Syrië en Irak direct contact met elkaar, verheerlijken ze elkaar en tonen ze elkaar wat ze doen en hoe ze dat doen.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Dat angst voor aanslagen van teruggekeerde djihadisten gerechtvaardidgd is werd pijnlijk duidelijk bij de schietpartij in het Joods Museum in Brussel. Een Franse 'terugkeerling' is daarvoor gearresteerd. Hij had een vuurwapen bij zich en de zwarte djihadvlag die door Al Kaida-achtige bewegingen wordt gebruikt. Die vlag is de laatste tijd vooral te zien in de handen van Isis-strijders.

De beveiliging van vluchten van Schiphol naar de Verenigde Staten is al "erg goed", zegt een woordvoerder van de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV). Nederland heeft op Schiphol zogenoemde 'security scanners'. De computer van dit apparaat controleert een passagier die wordt gescand, op gevaarlijke spullen.

'Zorgelijker dan ooit'
Volgens de NCTV is het 'een zeer goede en effectieve manier van controle' die Nederland als eerste introduceerde. Het dreigingsniveau is in Nederland niet voor niets op de een na hoogste schaal: substantieel. Dan zijn er al verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Terrorismecoördinator Dick Schoof noemt de situatie "zorgelijker dan ooit". De afgelopen twee jaar zijn veertien djihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen. Ongeveer 130 mensen zijn naar die oorlogsgebieden afgereisd om te vechten, onder wie ongeveer twintig vrouwen. Inmiddels zijn er van de uitreizigers dertig teruggekeerd. Juist zij vormen een risico voor de veiligheid, zeggen AIVD-baas Rob Bertholee en NCTV-hoofd Dick Schoof. Wel worden ze volgens de diensten goed in de gaten gehouden.

Vandaag in Trouw: 'Explosieven laten zich moeilijk implanteren'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden