VS treden voor het eerst toe tot VN-Mensenrechtenraad

new york – De Verenigde Staten hebben gisteren voor het eerst een zetel gewonnen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Onder oud-president George Bush werd de raad geboycot vanwege eenzijdige en herhaalde kritiek op Israël. Bovendien weigerde de raad flagrante schendingen van mensenrechten in Soedan en andere landen te veroordelen.

Washington maakte eind maart bekend dat de Verenigde Staten zich kandidaat stelden in de hoop de effectiviteit van de raad te vergroten. Het besluit weerspiegelde de wens van president Barack Obama voor ’een nieuw tijdperk van engagement’ met de internationale gemeenschap.

De Verenigde Staten hadden in de regionale groep van landen waartoe zij behoren, geen concurrentie voor een zetel in de 47 leden tellende raad. Er moesten echter wel in een geheime stemming minstens 97 landen, meer dan de helft van de 192 lidstaten, voor de toetreding van de VS stemmen. Dat quotum werd makkelijk gehaald: er stemden uiteindelijk 167 landen (van de 192 lidstaten) vóór. Een teken dat vriend en vijand het belangrijk vinden dat de VS hun rol binnen de VN weer actief gaan spelen.

De Mensenrechtenraad werd in maart 2006 opgericht als opvolger van de fel bekritiseerde Mensenrechtencommissie. Die was vooral een politiek instrument. Ondertussen krijgt de raad de kritiek dat in de praktijk niet veel is veranderd.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, zei blij te zijn met de steun voor de Amerikaanse toetreding. Zij erkende dat ook de staat van dienst van de VS op het punt van mensenrechten niet vlekkeloos is.

Andere (bekritiseerde) landen die gisteren werden gekozen, zijn Cuba, Saoedi-Arabië, China en Rusland. Zij wonnen makkelijk, omdat er geen tegenkandidaten waren. Ook dat is een punt van kritiek voor mensenrechtenactivisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden