'VS trainen gematigde opstandelingen'

Amerikaanse media: Washington wil uitkomst Syrische burgeroorlog beïnvloeden

Terwijl extremistische rebellen oprukken in Syrië, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de Amerikanen zich op actief bemoeien met het trainen en bewapenen van gematigde(r) elementen onder de Syrische opstandelingen. Op die manier probeert Washington invloed uit te oefenen op de uitkomst van de Syrische burgeroorlog, ook al sluiten de Verenigde Staten directe wapenleveranties nog altijd uit.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en buitenlandse functionarissen, zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Jordanië 'seculiere' opstandelingen trainen - vooral soennieten en tribale bedoeïenen die gedeserteerd zijn uit het leger van de Syrische president Assad. Ook de Fransen en Britten zouden daarbij betrokken zijn.

Dat de trainingen plaatsvinden in Jordanië, wijst erop dat de Amerikanen troepen willen klaarstomen voor de slag om hoofdstad Damascus, om zo te voorkomen dat die in handen valt van extremisten. Radicale islamisten onder de rebellen - zoals die van het djihadistische Al-Noesra-front en het Syrisch Islamitisch Front - zijn succesvol in het noorden van Syrië, en duiken inmiddels ook regelmatig op in het zuiden van het land. Volgens de Amerikaanse Syrië-kenner Joshua Landis zou het Palestijnse kamp Jarmoek in Damascus inmiddels een bolwerk van het Noesra-Front zijn, evenals andere buitenwijken van de hoofdstad.

The New York Times berichtte eerder deze week over een andere manier waarop de Amerikanen een vinger aan de pols proberen te houden: door middel van nauwe betrokkenheid van de CIA bij wapenleveranties aan de rebellen door Saoedi-Arabië, Katar en Jordanië.

Die betrokkenheid - vooral in een adviserende rol - was al langer een goed bewaard geheim, maar over de leveringen zelf was minder bekend. Ze begonnen ruim een jaar geleden, maar blijken volgens de Amerikaanse krant de afgelopen maanden sterk toegenomen.

Op basis van luchtverkeerdata en interviews met functionarissen uit verschillende landen, rebellen en vliegtuigspotters, toont de krant aan hoe de Arabische landen in het diepste geheim al meer dan 160 militaire vrachtvluchten hebben uitgevoerd op Turkse en Jordaanse luchthavens.

De meeste daarvan zijn uitgevoerd sinds november, toen de humanitaire crisis in Syrië door de invallende winter steeds groter werd en internationale frustraties toenamen over het uitblijven van beslissingen op het slagveld. Vooral Katar zou actief zijn, hoewel dat land tot nu toe ontkent dat het wapens levert.

Overigens citeerde de The New York Times rebellencommandanten die het nog steeds allemaal niet genoeg vinden. Hun zorg werd gisteren ook geuit door de Syrische politieke oppositie die voor het eerst de zetel van Syrië mocht innemen tijdens een top van de Arabische Liga. Leider Moaz Khatib - die zondag terugtrad maar tijdens de top nog wel het woord voerde - riep vooral de VS op een grotere rol te spelen.

Waarschijnlijker is toch dat de rebellen het voorlopig vooral van de buren moeten hebben: gisteren gaf de Arabische Liga voor het eerst het groene licht voor militaire hulp.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden