VS: Terreurcampagne Venezuela moet stoppen

Een anti-regeringsbetoger in de Venezolaanse hoofdstad Caracas wordt gearresteerd door de oproerpolitie. Beeld AFP
Een anti-regeringsbetoger in de Venezolaanse hoofdstad Caracas wordt gearresteerd door de oproerpolitie.Beeld AFP

In Venezuela zijn de massale protesten tegen de regering van president Nicolas Maduro hun tweede maand in gegaan. De hevige onlusten van de afgelopen weken hebben volgens de autoriteiten in totaal aan 28 mensen het leven gekost. Ook vielen 365 gewonden, van wie meer dan 100 politieagenten en soldaten. De VS beschuldigen Maduro ervan "een terreurcampagne te voeren tegen zijn eigen volk".

Gert Jan Rohmensen

De betogers verwijten de regering van Maduro niets te doen tegen de torenhoge inflatie - die vorig jaar boven de 55 procent lag, de sterk gestegen misdaad, de corruptie en de andere economische problemen van het land. Venezuela is rijk aan olie, maar basisbehoeften als melk, meel en bakolie zijn schaars. Dat ligt volgens de oppositie aan het onversneden socialistische beleid van de regering.

De huidige golf van protesten is de ernstigste sinds het aantreden van Nicolas Maduro als president in april 2013. De voormalige buschauffeur volgde toen de overleden socialistische leider Hugo Chavez op. Sommige betogers van de harde kern zeggen op straat te zullen blijven tot Maduro opstapt.

De protesten begonnen begin februari in twee westelijke deelstaten. Aanvankelijk namen er alleen studenten aan deel, maar ze sloegen al snel over naar andere plaatsen in het land, waaronder de hoofdstad Caracas. Daar werden op 12 februari drie mensen doodgeschoten door gewapende onbekenden tijdens een verder vreedzame mars.

Ontevreden middenklasse
Het aantal betogingen, protestmarsen en wegblokkades heeft zich sindsdien alleen maar uitgebreid. Delen van de ontevreden middenklasse, maar ook felle tegenstanders van Maduro zoals de oud-burgemeester Leopoldo Lopez, hebben zich erbij aangesloten. Lopez is inmiddels opgepakt en wordt vervolgd wegens aanzetten tot geweld, samenzwering en brandstichting.

Ook een deel van de gematigde oppositie onder leiding van Henrique Capriles - die vorig jaar de presidentsverkiezingen nipt verloor, eist dat Maduro stopt met het negeren van de zorgen van de protesterende middenklasse. Of de president zal luisteren is de vraag. Zijn aanhang is nog altijd groot en zijn regering lijkt redelijk stevig in het zadel te zitten.

Maduro zelf zegt dat zijn regering doelwit is van een internationale campagne, waarin hij als dictator wordt afgeschilderd om hem en zijn land een slecht imago te geven. De president, die zijn tegenstanders "fascisten" noemt, heeft de oproerpolitie verschillende keren hard laten ingrijpen.

Meer dan duizend mensen zouden zijn opgepakt. De betogers beweren ook dat Maduro gewapende knokploegen tegen hen inzet. De meeste arrestanten zouden al snel weer zijn vrijgelaten, maar volgens de demonstranten zijn anderen gemarteld. Maduro ontkent dat dit gebeurt.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld epa
De Venezolaanse president Nicolas Maduro.Beeld epa

'Terreurcampagne'
De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Diaz heeft een onderzoek ingesteld naar de geruchten over martelingen en het grote aantal gewonden, volgens de oppositie meer dan 900. "Dit laat zien dat de protesten allesbehalve vreedzaam verlopen, maar gewoon gewelddadig zijn", aldus Ortega Diaz.

Maduro wantrouwt de Verenigde Staten steeds meer. Hij beschuldigt de Venezolaanse oppositie ervan een "rechtse" coup tegen hem te organiseren, geholpen door de VS. De president heeft inmiddels drie Amerikaanse diplomaten uitgewezen wegens hulp aan de oppositie.

Het Amerikaanse Congres wil nu dat president Obama sancties instelt tegen figuren binnen de Venezolaanse regering die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld. Daarnaast willen afgevaardigden dat de import van olie uit Venezuela wordt ingeperkt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry uitte gisteren zijn scherpste kritiek tot nu toe op president Maduro. "We proberen een manier te vinden om de regering-Maduro in gesprek te brengen met zijn burgers en hen met respect te behandelen, om zo deze terreurcampagne tegen zijn eigen volk te laten eindigen", zei Kerry tijdens een hoorzitting in het Congres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden