VS tegen Maduro: Gebruik geen geweld

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis. Beeld EPA

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro  gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen Amerikaanse diplomaten of tegen oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf tot president heeft uitgeroepen. 

Als dat wel gebeurt komt er 'een belangrijke reactie', twitterde veiligheidsadviseur John Bolton.

Intussen verwierp de Venezolaanse president Maduro een ultimatum van de Europese Unie om binnen acht dagen verkiezingen uit te schrijven. "Niemand kan ons een ultimatum opleggen", aldus Maduro in een tv-interview. De EU had Maduro acht dagen de tijd gegeven om verkiezingen aan te kondigen. Mocht de president dit afwijzen, dan zouden de EU-landen bereid zijn om oppositieleider Guaidó als interim-president te erkennen.

De Venezolaanse oppositieleider en parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot interim-president en werd snel erkend door de VS en veel andere landen in de regio. Amerika en de EU hadden eerder al een reeks sancties ingesteld tegen sterke man Maduro en andere kopstukken in het Zuid-Amerikaanse land, dat zeer olierijk is, maar door socialistisch wanbeleid al jaren in een diepe crisis verkeert.

"Het is nu tijd voor iedereen om een kant te kiezen", verklaarde de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo zaterdag in de VN-Veiligheidsraad. "Of je staat aan de kant van de krachten van de vrijheid, of je staat aan de kant van Maduro en zijn rotzooi."

Intussen zette Maduro een stap terug in zijn confrontatie met Washington. De president had Amerikaanse diplomaten drie dagen gegeven om zijn land te verlaten. Maar de Amerikanen weigerden te vertrekken en Maduro schortte zijn eis op. Hij zei met de Amerikaanse regering te willen onderhandelen over de wederzijdse vertegenwoordiging. China en Rusland steunen Maduro nog wel.

De grote vraag is momenteel of het leger achter Maduro blijft staan. Het lijkt te rommelen binnen de strijdkrachten. Een man die verklaarde dat hij de Venezolaanse militair attaché in Washington is, meldde dit weekend in een internetvideo dat hij de kant van oppositieleider Guaidó kiest.

Lees ook:

De Venezolanen verdienen een nieuwe president, maar zonder bemoeienis van andere landen

Eén ding staat als een paal boven water: Nicolas Maduro is totaal ongeschikt voor zijn werk, aldus het commentaar van Trouw. 

Juan Guaidó geeft de Venezolaanse oppositie een smoel en een doel

Juan Guaidó, tot voor kort een politieke onbekende, blijkt een serieuze uitdager van president Maduro. De regering-Trump wil hem ook financieel steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden