VS straffen leger Burma om geweld tegen Rohingya

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson wil maatregelen nemen tegen de Burmese legertop die hij verantwoordelijk stelt voor het geweld tegen de Rohingya-minderheid in Burma.Beeld AP

De Verenigde Staten gaan maatregelen nemen tegen het Burmese leger wegens het militaire geweld tegen de Rohingya-minderheid. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson laten weten.

In een verklaring schrijft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken ‘ernstig bezorgd te zijn over de recente gebeurtenissen in de Burmese deelstaat Rakhine en de gewelddadige, traumatische mishandeling die de Rohingya en andere minderheden te verduren hebben’. 

Tillersons departement noemt het ‘dringend noodzakelijk’ dat individuen of organisaties die deze gruweldaden begaan ‘daarvoor verantwoording moeten afleggen.’

De Verenigde Staten willen nu de militaire hulp aan het Burmese leger staken en de verantwoordelijke hoge militairen de toegang tot door de VS georganiseerde bijeenkomsten ontzeggen. Washington dreigt ook met verdergaande maatregelen, zoals het invoeren van een inreisverbod en economische sancties tegen de Burmese legertop. Die is verantwoordelijk voor het geweld tegen de Rohingya, zei minister Tillerson vorige week.

Twee jongetjes behorend tot de gevluchte Rohingya-minderheid in het Bengaalse opvangkamp Palong Khali bij Cox's Bazar.Beeld REUTERS

600.000 vluchtelingen

Het Burmese leger is sinds eind augustus naar eigen zeggen bezig met een ‘schoonveegoperatie’ tegen een kleine groep Rohingya-rebellen. Die voerden een aanval uit op posten van het Burmese leger en politie waarbij 12 doden vielen. Daarna zette het leger een groot offensief in waarbij mensen zijn mishandeld en vermoord, honderden dorpen zijn platgebrand en waardoor in totaal al bijna 600.000 Rohingya-moslims naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. Daar leefden al zo'n 300.000 Rohingya, die gevlucht waren tijdens vorige crises, in schamele opvangkampen.

Shameem Ahsan, de Bengaalse ambassadeur bij de VN, sprak gisteren van een ‘onhoudbare situatie’ in zijn land. “Ondanks tegenovergestelde beweringen gaat het geweld nog altijd door”, aldus Ahsan. “Er arriveren dagelijks nog steeds duizenden vluchtelingen.” De Verenigde Naties hebben het militaire geweld tegen de Rohingya “een voorbeeld van etnische schoonmaak volgens het boekje” genoemd. 

De Rohingya-moslims in de westelijke deelstaat Rakhine worden door de Burmese autoriteiten beschouwd als indringers uit Bangladesh die niet in het overwegend boeddhistische Burma thuishoren. De minderheid wordt al vele jaren ernstig gediscrimineerd en gewelddadig vervolgd in Burma. 

Sinds augustus zijn al bijna 600.000 Rohingya-moslims naar buurland Bangladesh gevlucht. Daar leven al meer dan 300.000 Rohingya die gevlucht waren tijdens vorige crises, in schamele opvangkampen.Beeld REUTERS

Lees ook:

170 miljoen euro voor hulp aan Rohingya
Gastvrijheid onder druk: massa's Rohingya vluchten naar overbevolkt en arm Bangladesh

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden