VS steunen gewapende oppositie Syrië

Rebellen krijgen voedsel en medische goederen EU levert militair materieel voor burgerbescherming

De Verenigde Staten gaan de gewapende opstandelingen in Syrië direct steunen in hun strijd tegen het regime van president Assad. De nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maakte dat gisteren bekend bij een top van de 'Vrienden van Syrië' in Rome. Wapens zullen de Amerikanen echter niet leveren - vooralsnog moeten de rebellen het doen met voedsel en medische goederen.

De hulp, ook al is ze beperkt, is een ommekeer in de Amerikaanse benadering van de burgeroorlog in Syrië, waarin steun tot nu toe alleen naar de politieke oppositie ging. Ook de Europese Unie maakte gisteren bekend dat ze de weg vrij maakt voor het leveren van niet-dodelijke militair materieel en zelfs pantserwagens aan de rebellen - op voorwaarde dat de goederen gebruikt worden om burgers te beschermen.

Daarnaast zegden de Amerikanen gisteren 60 miljoen dollar toe aan de voornaamste oppositiebeweging, de Syrische Nationale Coalitie (SNC). Met het geld - een verdubbeling van de Amerikaanse financiële steun - moet de SNC orde brengen in delen van Syrië die 'bevrijd' zijn.

Dat is geen overbodige luxe. Uit het land komen berichten dat rebellen in de door hen ingenomen gebieden aan het plunderen slaan - vaak noodgedwongen om aan voedsel, brandstof en wapens te komen. Slechts de radicaal-islamitische strijders weten hier en daar orde te brengen. Door 'goedgekeurde' rebellen voedsel te geven en de oppositie geld om een interim-overheid op te tuigen, hopen de Amerikanen deze zorgelijke ontwikkelingen tegen te gaan.

De oppositie zelf toonde zich gisteren niet tevreden met de toezeggingen. SNC-voorzitter Moaz al-Khatib stelde gefrustreerd te zijn over het uitblijven van wapensteun aan de rebellen. De oppositie meent dat de strijd tegen Assad alleen gewonnen kan worden als de rebellen meer en zwaardere wapens krijgen. Nu zijn ze afhankelijk van de wapens die ze veroveren op het regime, en van wapens die ze uit vooral het Golfgebied krijgen. Radicale strijders zijn in het laatste geval in het voordeel omdat ze steun krijgen van steenrijke salafistische netwerken in die regio.

De SNC had eerder gedreigd helemaal niet naar Rome te komen, uit onvrede over de karige inspanningen die de internationale gemeenschap volgens haar doet om het Syrische regime ten val te brengen. Alleen na toezeggingen vooraf van Kerry dat hij met concrete initiatieven zou komen, maakte ze alsnog haar opwachting - met teleurstelling tot gevolg.

Het schipperende gedrag van de SNC over haar aanwezigheid is overigens exemplarisch. De Syrische oppositie slaagt er nauwelijks in één beleid uit te stippelen, en ligt voortdurend onderling overhoop over de strategie ten opzichte van het Assad-regime en de internationale gemeenschap. Dit weekeinde zou de SNC een overgangspremier kiezen, maar om onbekende redenen werd die verkiezing uitgesteld.

De top was overigens een onderonsje van (westerse en Arabische) landen die de oppositie steunen. Bondgenoten van het regime - Rusland, China, Iran - waren afwezig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden