VS-steun voor Palestijnse regering ergert Israël

Netanjahoe: Elke samenwerking met Hamas is onacceptabel. VS: Niemand van Hamas zit in interimkabinet.

De Israëlische regering is 'diep bedroefd' over de welwillende wijze waarop de Verenigde Staten het nieuwe Palestijnse interimbestuur benaderen. De VS maakten maandag bekend dat ze blijven samenwerken met deze tijdelijke regering, die enkele uren tevoren was voortgevloeid uit een verzoening tussen de rivaliserende partijen Hamas en Fatah. Ook de financiële hulp aan de Palestijnen blijft in stand.

Hamas, een terroristische organisatie, heeft veel onschuldige burgers gedood. Elke samenwerking met deze club is daarom 'onacceptabel', zei de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe gisteren. Hij toonde zich 'diep bezorgd' over de opstelling van de Amerikanen.

Maar er zit niemand van Hamas in het interimkabinet, wierp Amerika tegen. De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft opzettelijk een niet-politiek kabinet samengesteld, bestaande uit partijloze technocraten. Dit kabinet heeft als voornaamste opdracht om binnen zes maanden verkiezingen voor te bereiden voor de Gazastrook en de Westoever samen. Het houdt bovendien alle afspraken met Israël in stand, inclusief de erkenning van dat land.

Maar tegelijkertijd blijft Hamas van mening dat Israël moet verdwijnen. Vanwege deze dubbelheid zal Amerika nauwlettend volgen hoe de interimregering zich gedraagt en hoe het kabinet er na de verkiezingen uit komt te zien.

Ondertussen zijn de VS in een juridische spagaat beland, want volgens de Amerikaanse wet mag Hamas of een door Hamas gesteunde regering niet profiteren van Amerikaanse hulp. In het Congres gaan daarom stemmen op om de hulp te bevriezen totdat Hamas elk geweld heeft afgezworen en Israël heeft erkend.

Ook de Europese Unie steunt de Palestijnse interimregering. Maar anders dan bij de VS heeft dit niet tot problemen geleid, omdat de EU samenwerking met Hamas nooit heeft uitgesloten. "Het gaat ons meer om de inhoud van het beleid dan om de samenstelling van de regering", aldus João Vale de Almeida, de EU-ambassadeur in de VS. Moskou sprak gisteren eveneens zijn steun uit voor het Palestijnse kabinet.

In zijn groeiende isolement heeft Israël gedreigd de Palestijnen financieel te straffen voor de omarming van Hamas, maar zover is het nog niet gekomen. De speelruimte van Israël is beperkt: als het Palestijnse bestuur door sancties omvalt, brokkelt ook de veiligheidsstructuur op de Westoever af, en dan heeft Israël een acuut probleem - nog los van de internationale kritiek die het land dan kan verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden