'VS spioneren niet omdat het moet, maar omdat het kan'

De Verenigde Staten maken zich volgens journaliste Anne Applebaum schuldig aan onnodig spioneren. Beeld epa
De Verenigde Staten maken zich volgens journaliste Anne Applebaum schuldig aan onnodig spioneren.Beeld epa

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) spioneert er tot verontwaardiging van haar bondgenoten lustig op los. Verloren geld en moeite, vindt journaliste Anne Applebaum. Je kunt immers toch weinig met de vergaarde informatie stelt ze in The Washington Post.

Neem het jongste NSA-schandaal: het aftappen van de mobiel van bondskanselier Angela Merkel. Van haar is bekend dat ze nauwelijks belt. Het Duitse staatshoofd verstuurt veel liever sms'jes naar haar contactpersonen. Deze berichten zijn zo cryptisch dat ze haast niet te ontcijferen zijn. Hoe kan zulke complexe en eigenlijk nietszeggende informatie dan van nut zijn, vraagt Applebaum zich af.

Het maakt inhoudelijk niet uit wat je aftapt, maar wie je aftapt, was het verweer van haar Amerikaanse collega's. Door te weten met wie Merkel frequent correspondeert, wordt ook duidelijk welke personen zij belangrijk vindt. Volgens Applebaum een non-argument. Weten met wie Merkel er lustig op los sms't is misschien interessant om te weten, maar de journaliste ziet de toegevoegde waarde er niet van in.

Veiligheidsdienst NSA spioneert vooral omdat het kan, niet omdat het moet, betoogt Applebaum. De Amerikaanse overheid houdt de wereld voor dat de ingewonnen informatie van groot belang is, maar recente schandalen bewijzen het tegendeel. Applebaum: "The United States collects information because it can, whether or not it is moral to do so, violates the trust of allies or is a monumental waste of time and money."

Haar verontwaardiging beperkt zich niet tot de NSA. Na 11 september 2001 spendeerde de Amerikaanse overheid miljarden dollars belastinggeld aan onnodige beveiligingsmaatregelen: onder andere meer biochemische politiepakken dan er agenten waren, een full-bodyscanner die nauwelijks gebruikt wordt en een te veel aan beveiligingsbeambten die op luchthavens weinig te doen hebben. Dat er zelfs mensen worden ingehuurd om te achterhalen wat het betekent als bondskandelier Merkel 'nein' naar iemand sms't, kan evenmin door de beugel.

Spioneren doet iedereen tegenwoordig, nuanceert de journaliste. Niet alleen NSA, maar geheime diensten overal ter wereld. Ook de bedrijven die de veiligheid van onze gegevens moeten waarborgen, maken zich schuldig aan spionage. Simpelweg door onze informatie door te verkopen aan derden. In een tijd waar persoonlijke data zo makkelijk verkrijgbaar is vragen deze ontwikkelingen om nieuwe internationale richtlijnen, stelt Applebaum. Voor het verder escaleert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden