VS slaan toe in Jemen

Even bestond er twijfel over de oorzaak van de krachtige explosie, die maandag op een afgelegen weg in Jemen het leven kostte aan zes inzittenden van een auto.

redactie buitenland

Maar volgens diverse media hebben (anonieme) Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen de vermoedens bevestigd. De auto was getroffen door een Amerikaanse Hellfire-raket, afgevuurd door een Predator, het onbemande vliegtuigje dat de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA inzet in de strijd tegen het Al-Kaida-terreurnetwerk. De inzittenden zouden activisten van Al-Kaida zijn.

In Afghanistan was op die manier al een paar keer een konvooi getroffen waarvan werd vermoed dat er Al-Kaidaleden in reisden. Maar de aanval maandag is de eerste keer dat de Amerikanen hebben toegeslagen buiten Afghanistan. De klap is, voorzover bekend, de eerste slag in de wereldwijde low intensity war (oorlog met een lage intensiteit) tegen Al-Kaida, die de Amerikaanse regering heeft beloofd.

Doelwit van de aanslag was Ali Senjan al-Harthi, alias Aboe Ali. Deze voormalige lijfwacht van Al-Kaidachef Osama bin Laden stond hoog op de FBI-lijst van gezochte personen, omdat hij vermoedelijk het brein was achter de aanslag op de Amerikaanse oorlogsbodem USS-Cole in Jemen, waarbij twee jaar geleden zeventien Amerikaanse militairen werden gedood.

Jemen, geboorteplek van de voorouders van Bin Laden, is volgens de Amerikanen een belangrijk schuiloord voor Al-Kaida-leden, velen zelf Jemeniet, die de wijk hebben genomen uit Afghanistan. Om die reden hebben de Amerikanen dit najaar speciale troepen gelegerd in Jemen en in het nabije Djibouti. Of de troepen in Jemen, die officieel trainingen geven aan Jemenitische troepen, betrokken waren bij de aanval is niet bekendgemaakt.

Aboe Ali was door zijn stamgenoten opgenomen in een dorp in de provincie Marib, tweehonderd kilometer van de hoofdstad Sana'a. Een eerdere poging om hem daar te arresteren mislukte, toen de Jemenitische soldaten die het dorp naderden werden getracteerd op een spervuur uit automatische wapens. Achttien soldaten en drie dorpelingen kwamen daarbij om het leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden