VS: Scherpere controle na Ahold

WASHINGTON - Het boekhoudschandaal bij Ahold is voor de autoriteiten in de Verenigde Staten reden tot het aanscherpen van de controle op buitenlandse ondernemingen.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, Securities and Exchange Commission, wil een registratieplicht voor buitenlandse accountantskantoren die de boeken controleren van bedrijven met belangen in de VS, zo heeft de zakenkrant The Wall Street Journal gisteren gemeld.

De buitenlandse kantoren moeten zich, net als hun Amerikaanse branchegenoten, inschrijven bij een onlangs gevormde nieuwe toezichthoudende raad, de Public Company Accounting Oversight Board. Volgens de krant heeft de affaire bij Ahold aangetoond dat het Nederlandse systeem zwakheden vertoont.

Dat heeft bij de SEC twijfel opgeroepen over de mogelijkheden van de landen van de Europese Unie hun accountantskantoren te controleren, ook al heeft de mogelijke boekhoudfraude bij Ahold vooral betrekking op divisies in de VS en Argentinië.

Het voorstel maakt een einde aan een van de uitzonderingsposities voor buitenlandse bedrijven in de VS. Die bleven deels verschoond van alle aangescherpte en nieuwe regels die vorig jaar zijn ingevoerd na de boekhoudschandalen bij bedrijven als Enron en WorldCom.

De nieuwe regels leggen ondernemingen op een interne onafhankelijke commissie in te stellen die toezicht houdt op de boekhouding binnen de onderneming. De commissie opereert los van de externe accountant en kan bijvoorbeeld worden ingeseind door mensen die vermoeden dat er in de boekhouding iets niet in de haak is. De commissie op haar beurt is verantwoordelijk voor het inschakelen van externe onderzoekers en opereert daarbij geheel zelfstandig. De nieuwe toezichthouder moet eind april operationeel worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden