Crisis Rusland-Oekraïne

VS: Rusland is bezig met voorbereiding invasie Oekraïne

Russische militaire voertuigen tijdens een oefening in april.  Beeld AP
Russische militaire voertuigen tijdens een oefening in april.Beeld AP

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, zo meldt The Washington Post.

Redactie Trouw

De krant baseert zich op een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen. Op dit moment zouden zo’n 70.000 Russische soldaten zich nabij de grens met Oekraïne bevinden, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat het aantal zal worden opgeschaald naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven ‘om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren.’

De Russen zijn de laatste tijd volop bezig met militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. Als provocatie, maar mogelijk ook om te kijken hoe ver ze kunnen gaan zonder bemoeienis van het westen. Al sinds de inlijving van de Krim, in 2014, is Rusland bezig met Oekraïne dat langzaam binnen de westerse invloedssfeer valt - tegen de zin van Poetin in.

Eerder dit jaar waarschuwden de Amerikanen al voor een mogelijke invasie, zonder daarbij concreet te worden over wanneer die zou kunnen plaatsvinden. Rusland heeft altijd ontkend kwade intenties te hebben, en doet de berichtgeving over offensieve troepenopbouw en invasieplannen af als roddels en geruchten.

Donderdag is er overleg geweest tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov in Stockholm, dat niks heeft opgeleverd.

Rode lijn

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de waarschuwing van zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin dat westerse steun aan Oekraïne een ‘rode lijn’ betekent, weggewuifd. Poetin had gewaarschuwd dat hij het plaatsen van raketafweersystemen in Oekraïne zo op zou vatten, maar Biden zei ‘geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook’.

“We zijn al heel lang op de hoogte van de acties van Rusland en ik verwacht een lange discussie met Poetin te gaan voeren”, zei Biden voordat hij dit weekend naar Camp David vertrok. Biden en Poetin spreken elkaar naar verwachting komende week.

Biden zegt met Europese bondgenoten samen te werken om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. “Ik ben een set initiatieven aan het voorbereiden die volgens mij zeer uitgebreid en belangrijk zijn, en die het Poetin heel, heel moeilijk zullen maken om te doen wat mensen denken dat hij gaat doen.”

Lees ook:

Grensbewakers Oekraïne krijgen toegang tot militaire uitrusting

Grensbewakers in Oekraïne krijgen toegang tot vuurwapens en ander materieel van het leger. Het besluit komt een moment waarop Rusland bezig is met een troepenopbouw aan de grens met Oekraïne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden