VS - Racisten leven zich uit op Internet

WASHINGTON - Terwijl op een rode achtergrond een zwart hakenkruis verschijnt klinkt uit het audiokanaal van de computer in straf marstempo het Horst Wessellied.

Dit is de homepage op het Internet van Amerika's nazipartij. Of zoals de gothische lettertekens het aangeven: The National Socialist White People's Party. Wie vanuit Charleston (South Carolina), waar de neonazi's hun hoofdkwartier hebben, afzakt naar Miami wordt daar op de website van de whitepowergroepering Alpha welkom geheten met de gezongen versie van het lijflied van Adolf Hitlers SA: Die Fahne hoch, die Reihen fest geschlossen. De Amerikaanse neonazi's en blanke supremacisten blijken hun eigen Horst Wessel te hebben in de persoon van Brian Kozel. Op een van hun sites zijn de teksten terug te vinden van de white power rockgroep Rahowa, wat staat voor Racial Holy War (racistische heilige oorlog). Het nummer Fallen Hero is opgedragen aan Kozel, “als 19-jarige door een Mexicaanse gang gedood”. Nadat de skinhead is verheerlijkt als een gevallen held, die voor zijn ras heeft gevochten besluit de song met “En omdat je stierf om de jood te bestrijden brengen we jou, Brian Kozel, hulde”.

“163 en het aantal neemt toe” is de titel, waaronder het Southern Poverty Law Center in Montgomery (Alabama) in zijn jongste onderzoeksrapport de toename meldt van het aantal groepen en organisaties dat zich met rassenhaat op Internet manifesteert. Drie jaar geleden opende het voormalige lid van de Ku Klux Klan Don Black zijn eerste website met neonazistische propaganda. Hij schreef toen: “Er is hier het potentieel om miljoenen te bereiken. Ik denk dat het een enorme doorbraak is. Ik weet niet of het de allerbeste methode is om in dit land een beweging voor blanke rechten op te zetten, maar het is zeker een belangrijke stap vooruit.”

De SPLC, die al jaren het aantal 'haatgroepen' in kaart brengt en de ontwikkelingen aangeeft, meent dat de invloed van dat soort organisaties toeneemt. White Power rock en Internet zorgen ervoor dat de racistische en neonazistische ideeën niet blijven hangen bij de aanvankelijke doelgroep, de blanke sociale lagere klasse maar ook doordringen tot de jongeren uit de hogere sociale lagen. Van de 163 Amerikaanse 'hate websites' die het rapport in kaart heeft gebracht zitten er 29 in de hoek van de Klan, 39 in die van de neonazi's, 27 in die van de skinheads. Van de rest hebben er 47 een gemengd karakter - antisemitisch, antizwart, antihomo - en 25 propageren de opvattingen van de Christian Identity. Dat is een paraplu voor allerlei kerkjes, die menen in de Bijbel gronden te vinden voor de stelling dat blanken een superras zijn en dat joden handlangers van de satan zijn. Het naderende duizendjarige rijk uit de eindtijd noopt de aanhangers zich te manifesteren.

De websites van al deze groepen leggen zich toe op het werven van leden, het leggen van contacten en het verspreiden van racistisch materiaal. Maar er worden ook posters getoond met afbeeldingen die aan het Derde Rijk herinneren. Er zijn racistische en antisemitische grappen en cartoons en in de chatrooms ('babbelboxen' op Internet) worden racistische gesprekken gevoerd. Sommige sites vertonen video's, waarop een zwarte gehandicapte wordt gepest.

Behalve voor het versturen van elektronische post en gecodeerde boodschappen wordt Internet ook gebruikt voor productverkoop: zijden mantels voor leden van de Klan, koffiebekers met de afbeelding van Hitler, handboeken voor milities, tijdschriften. Maar ook wordt uitgelegd hoe je met kunstmest bommen kunt maken of binnen enkele minuten een wapen kunt ombouwen van half-automatisch tot automatisch.

Veel van de nieuwere websites, meldt het SPLC, zijn gericht op kinderen. Zo heeft de neonazistische World Church of the Creator een soort Sesamstraat met de titel 'Creativiteit voor kinderen'. Doel: “De jongere leden van het Blanke Ras bij te brengen waar we voor strijden.” Het programma eindigt met de strijdkreet RAHOWA! - Racistische Heilige Oorlog.

In het zuiden van Californië wordt de eerste rechtszaak gevoerd tegen een student die via e-mail medestudenten met de dood heeft bedreigd. “Ik zal er persoonlijk mijn levenswerk van maken om ieder van jullie op te sporen en te vermoorden”, tikte Richard Machado in de universiteitsbibliotheek in Irvine aan 59 voornamelijk Aziatische jongeren. Ook dit lijkt een trend te worden. Aanklager Michael Gennaco: “We hebben ineens drie of vier van dit soort zaken in de regio Los Angeles in onderzoek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden