VS/ Pers kritischer over Obama

Het lijkt te laat. Maar eindelijk krijgt Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton waar ze al weken om vraagt: linkse journalisten beginnen haar tegenstrever Barack Obama kritischer onder de loep te nemen. Zijn campagne zou op een persoonscultus lijken.

Vorige week stroomden zeventienduizend mensen naar de Reunion-Arena in de stad Dallas in Texas, om Barack Obama te zien. Ze wachten twee a drie uur om binnen te komen. De beveiliging was zo overmand, dat niet meer op wapens controleerde. Op last van de brandweer moest talloze mensen buiten blijven.

De senator uit Illinois, die leidt in de Democratische race om het Witte Huis, werd haast besprongen door toen hij handen ging schudden. Toeschouwers waren in tranen, enkele werden onwel. "Ik heb moeite met schrijven omdat ik door mijn tranen heen moet vechten", meldde een blogger vanuit de zaal.

"Er kleeft iets griezeligs" aan Obama-bijeenkomsten, meende Joe Klein in het weekblad Time. Ze lijken helemaal rond Obama zelf te draaien. "In plaats van zich te richten op een specifieke kwestie of een zaak, buiten het vormeloze verlangen naar verandering, valt de boodschap op gevaarlijke wijze steeds meer op zichzelf terug. De Obama-campagne draait al te vaak over hoe geweldig de Obama-campagne is."

Klein staat niet alleen. Steeds meer klinkt in de linkse media het verwijt dat Obama's campagne religieuze ondertonen krijgt en dat hij als de redder wordt neergezet. Een journalist tekende verbaasd op dat Michelle Obama een zaal vertelde: "Barack weet dat je op het een of andere niveau een gat in je ziel hebt."

Een columnist in de New York Times schamperde: "De Obama-mensen zijn zo opgezet met hun Messias dat ze snel bloemen op de luchthavens gaan verkopen en massahuwelijken gaan sluiten." Internettijdschrift Slate verzamelt voorbeelden van dwaze idolaterie in een aparte 'Obama Messiah Watch'.

Het stoort columnisten ook voor het eerst dat Obama niet zo vernieuwend is als hij zegt te zijn. Joel Stein van de Los Angeles Times gelooft dat de 'Obamafielen' niet inzien "dat hij een politicus is. Niet een dapper politicus, die gewaagde standpunten inneemt [....] maar een gewone. Hij is als politicus zo soft en veilig, dat Oprah hem leuk vindt."

Commentator Robert Samuelson was diep onder de indruk van Obama. Maar hij is inmiddels genezen, zo schreef hij onlangs in The Washington Post. Om Amerika te veranderen, heb je originele ideeën nodig, "en Obama heeft er daar weinig van". Zijn programma is "heel gewoontjes". Het geeft ''voor het grootste deel geen antwoord op veel dringende nationale problemen".

Hillary Clinton zat op dergelijke persstemmen te wachten. Zij klaagt al wekenlang dat de pers helemaal in vervoering van Obama is, hem onkritisch benadert, maar haar genadeloos aanpakt. Of de kritiek genoeg is om haar kandidatuur nieuw leven in te blazen, is te bezien. De klachten over de Obama-cultus klinken tot dusverre maar in een beperkt deel van de pers.

Clinton moet op 4 maart de voorverkiezingen in de staten Texas en Ohio ruim winnen om kans te blijven maken. Volgens de laatste peilingen is zij haar voorsprong in Texas intussen kwijt. Een aanhanger liep bij een bijeenkomst in Fort Worth met een plakkaat rond met 'Hillary, Ik wil voor jou flauwvallen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden