VS: nog altijd liever een wietroker dan een atheïst in het Witte Huis

null Beeld AP
Beeld AP

Een atheïst als president van Amerika? Dat zit er voorlopig niet in. Maar Amerikanen hebben wel steeds minder moeite met ongelovige presidentskandidaten. In 2007 zei 63 procent van de Amerikanen dat ze van alle gegadigden het minst snel zouden kiezen voor een atheïst. Nu zegt nog 53 procent van de Amerikanen dat.

Die conclusies trekt het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research, dat vorige maand 1501 Amerikanen telefonisch ondervroeg.

Het maakt steeds meer Amerikanen niets uit of een kandidaat ongelovig, homoseksueel of ouder dan 70 jaar is. Toch wantrouwen Amerikanen atheïstische presidentskandidaten wel het meest, op de voet gevolgd door kandidaten die nog nooit een overheidsfunctie hebben bekleed waarvoor ze moeten worden gekozen.

De ondervraagden hebben nog liever een wietroker of iemand die een buitenechtelijke relatie heeft gehad als staatshoofd dan een atheïst. Het liefst stemmen ze op politici die in het leger hebben gediend.

Pew Research heeft vooral jongvolwassenen ondervraagd. Die zijn het minst gelovig en hebben daarom waarschijnlijk ook geen moeite met een atheïst als president. Het onderzoek laat wel een duidelijke trend zien.

Religie is van oudsher een belangrijk onderwerp tijdens verkiezingscampagnes in Amerika. Politici laten zich graag van hun religieuze kant zien, ook op sociale media.

In 1960 waren veel protestanten verontwaardigd toen de katholieke John F. Kennedy zich verkiesbaar stelde. Pas één keer eerder deed een katholiek als partijleider een gooi naar het presidentschap. De protestanten waren bang dat hij niet loyaal was aan het land en dat de Paus te veel invloed zou krijgen op het Witte Huis. Ze verwachtten bovendien dat Kennedy als president de scheiding tussen kerk en staat zou opheffen.

Het voorbeeld van Kennedy laat zien dat enquêtes als die van het Pew Research Center weinig zeggen over uiteindelijke verkiezingsuitslagen. Zo zei 60 procent van de Amerikanen in 1960 niet te willen stemmen op een katholieke kandidaat. Toch won John F. Kennedy de verkiezingen van dat jaar, weliswaar nipt.

Tijdens de laatste presidentsverkiezingen in 2012 was geloof al minder belangrijk. Sinds 1967 zei bij iedere presidentsverkiezing ongeveer 19 procent van de Amerikanen niet op een mormoon te willen stemmen. Toch werd er twee jaar geleden nauwelijks gesproken over het feit dat Mitt Romney, de rivaal van Barack Obama, mormoon is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden