VS nemen wraak op Nederlandse bridgers

Van onze bridgemedewerker RHODOS - De Nederlandse vrouwen hebben zich op de bridge-olympiade in Rhodos niet kunnen kwalificeren voor de halve finale. De vrouwen van de Verenigde Staten bleken in de kwartfinale over 64 spellen (vier zittingen) te sterk.

De Verenigde Staten hadden nog een appeltje te schillen met Nederland. Immers in de Bermuda Bowl van 1993 in Santiago de Chile elimineerde het Nederlands mannenteam met nipt verschil de twee Amerikaanse profteams die hun pad kruisten. Dat mag dan bij de mannen geweest zijn, het was duidelijk dat de Amerikaanse vrouwen het niet vergeten waren. Zelfs de intimidatie-technieken van hun mannelijke evenknieën schuwden de vrouwen niet. Hoofdscheidsrechter 'Kojak' (zijn echte naam gebruikt niemand) had er zijn handen aan vol om de wedstrijd in goede banen te leiden.

De eerste zitting ging met 25-47 imp's verloren. Dat had eerder te maken met zenuwen dan vermoeidheid. Dit laatste heeft in de volgende zittingen mogelijk wel een rol van betekenis gespeeld. Omdat Nederland nog slechts de beschikking had over de twee paren Marijke van der Pas-Bep Vriend en Ine Gielkens-Wietske van Zwol, werd de vrouwen geen moment rust gegund. Jet Pasman, samenspelend met Anneke Simons, moest het toernooi tijdens de voorronden verlaten in verband met tragische familie-omstandigheden.

In de tweede zitting ging het aanvankelijk ook niet goed, maar op het achtste spel van de zitting kreeg Vriend een kansloze 4 in de schoot geworpen door onbegrijpelijk tegenspel van de Amerikaanse vrouwen. Aan de andere tafel werd 4 down gespeeld door Gielkens-Van Zwol, al ging dat langs de rand van de afgrond. Mede hierdoor kwam in de tweede zitting een 36 tegen 30 imp's overwinning tot stand en was er iets van de achterstand afgeknabbeld.

In de derde zitting gingen alle eieren van het rek, de VS behaalden een 47-6 imp's overwinning. Gielkens-Van Zwol werden compleet overspeeld door Juanita Chambers-Chambers-Shawn Quinn, zonder dat de Nederlandse vrouwen er heel veel aan konden doen. De Amerikaanse vrouwen hadden het loefje en gaven het in de vierde zitting niet meer uit handen.

Bij de mannen zorgde Denemarken voor een verrassing door topfavoriet Italië te verslaan. Italië had een aardige voorsprong opgebouwd, maar werd in de derde zitting compleet weggeblazen met 76-11 imps. Denemarken had de geest in de fles en liet hem er niet meer uit.

Geplaatste landen voor de halve finale. Vrouwen: China (won van Israël), Canada (won van Duitsland), Oostenrijk (won van Groot-Brittannië), Verenigde Staten (won van Nederland).

Mannen: Denemarken (won van Italië), Frankrijk (won van Rusland) Indonesië (won van IJsland) en Taiwan (won van Polen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden