VS nemen bootvluchtelingen Australië op, ondanks Trump

Bootvluchtelingen die door Australië in kampen op twee eilandjes worden vastgehouden, zijn welkom in de Verenigde Staten. De Australische regering in Canberra benadrukte gisteren dat het 'uitzonderlijke akkoord' met de VS niets verandert aan het controversiële Australische asielbeleid om alle bootvluchtelingen buiten de deur te houden.

De asielzoekers zitten op het piepkleine eiland Nauru in de Stille Oceaan en op het Papoease eiland Manus. Australië betaalt de eilanden om er bootvluchtelingen op te vangen die het land zelf heeft tegengehouden. Er zitten nu duizenden mensen vast. Mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk gewezen op de inhumane situatie in de kampen en op de ontreddering van de bewoners.

De VS nemen alleen de vluchtelingen op die volgens de Verenigde Naties recht hebben op asiel. Dat geldt in elk geval voor 675 mensen op Manus en 941 op Nauru, die begin deze maand de asielstatus kregen.

Vrouwen, kinderen en gezinnen mogen als eerste naar de VS. Wie de oversteek naar Amerika weigert te maken, blijft waar hij zit. Om een aanzuigende werking te voorkomen geldt de deal niet voor toekomstige vluchtelingen.

Eerder probeerde Australië de vluchtelingen op de eilanden door te sturen naar Papoea-Nieuw-Guinea en Cambodja. Maar veruit de meesten weigerden daarheen te gaan, in de hoop dat Australië hen alsnog zou opnemen. Maar het land houdt de poot stijf. Sinds juli 2014 heeft geen enkele bootvluchteling er nog voet aan wal kunnen zetten.

De regering-Obama wil de vastgehouden vluchtelingen nu perspectief bieden, kort voordat president Donald Trump aantreedt.

Trump is een fel tegenstander van het opnemen van immigranten. Hij wil 2 à 3 miljoen illegale immigranten uitzetten en beloofde tijdens zijn campagne de grenzen te sluiten voor islamitische nieuwkomers. De asielzoekers op Nauru en Manus, afkomstig uit Afghanistan, Sri Lanka en het Midden-Oosten, zijn voor het overgrote deel moslim.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft donderdag met Trump gebeld, maar wilde niet zeggen of ze de vluchtelingenkwestie hadden besproken. "Wij onderhandelen met één regering tegelijk", zei hij, "en er is maar één Amerikaanse president tegelijk."

Amnesty International beschuldigt Australië van 'een extreme stap in het afschuiven van verantwoordelijkheid'. Het land neemt overigens wel vluchtelingen op die niet per boot komen. Vorige maand beloofde de premier de limiet te verhogen van 5000 naar 18.750 mensen per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden