'VS moest Bos onder druk zetten'

(ANP)

Een Nederlandse topambtenaar heeft de Verenigde Staten aangespoord om persoonlijke druk uit te oefenen op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos.

Dat blijkt uit een uitgelekt ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade bij de NAVO, dat via Wikileaks bij de NOS terecht is gekomen. De NOS kreeg onlangs van WikiLeaks duizenden documenten over het diplomatieke verkeer tussen de Amerikaanse ambassade in Den Haag en de Amerikaanse overheid.

Richard van Zwol, werkzaam op het ministerie van Algemene Zaken van premier Jan Peter Balkenende (CDA), zou de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder in 2009 geadviseerd hebben om toenmalig Bos persoonlijk onder druk te zetten om in te stemmen met verlenging van de missie in Afghanistan. Zo zou hem moeten worden uitgelegd dat hij met het oog op zijn eigen internationale carrière beter akkoord zou kunnen gaan.

Het ministerie van Algemene Zaken gaat niet inhoudelijk in op de berichten. Volgens het ministerie komt de inhoud van het document voor rekening van de opsteller. De Tweede Kamer heeft om een brief gevraagd over de WikiLeaks-documenten en het kabinet bereidt een reactie voor. Het kabinet vindt het „weinig vruchtbaar om ad hoc te reageren op iedere snipper informatie die is losgekomen of nog gepubliceerd gaat worden”.

Desgevraagd bevestigt het ministerie dat de ontmoeting tussen de topambtenaar en de Amerikaanse NAVO-ambassadeur in november 2009 heeft plaatsgevonden. Het ging om een toevallige ontmoeting in de marge van een bezoek aan Brussel.

De PvdA reageert verontwaardigd op de inhoud van het WikiLeaks-document. Net als eerder deze week eist de partij opheldering. Eerder was uit uitgelekte documenten van Wikileaks-documenten al gebleken dat topambtenaar Pieter de Gooijer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Maxime Verhagen de scepter zwaaide, de Amerikaanse ambassadeur heeft gevraagd Bos onder druk te zetten. Dinsdag ontkende minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden