VS manen Peking: handen af van Taiwan

Terwijl Peking gisteren het 'separatistische' Taiwan met nieuwe dreigementen in het gareel probeerde te schoppen, heeft Washington het Chinese leiderschap gewaarschuwd dat het niet zal tolereren dat China geweld gebruikt om een oplossing te vinden voor de toekomst van Taiwan.

,,Elke poging om de toekomst van Taiwan te bepalen langs andere dan vreedzame weg zullen wij beschouwen als bedreiging van de vrede en veiligheid in het westelijke gebied van de Stille Oceaan. De VS zouden zich dat zeer aantrekken. Sterker dan dit kan ik mij niet uitdrukken'', zei woordvoerder James Rubin van het ministerie van buitenlandse zaken in Washington.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten geen verband zien tussen de kwestie-Taiwan en China's mededeling, gisteren, dat het in staat tot productie van de neutronenbom - een bom die hoge radioactieve straling paart aan een relatief kleine schokgolf, zodat gebouwen blijven staan, maar elk leven wordt uitgeroeid.

Sommige waarnemers zagen wel een verband tussen de gespannen toestand tussen Taiwan en China en de mededeling. Deze werd tijdens een persconferentie in Peking opgetekend door journalisten, uit de mond van regeringswoordvoerder Zhao Qizheng. Doel van de persconferentie was de wereld te overtuigen dat China onschuldig is aan diefstal van Amerikaanse atoomgeheimen.

Zhao deelde daar plompverloren mee dat Chinese atoomgeleerden geheel op eigen kracht geavanceerde nucleaire technieken toepasten voor militaire doeleinden, en dat China ook al lang in staat is een neutronenbom te maken.

Al lang is het een publiek geheim dat China elf jaar geleden een neutronenbom tot ontploffing heeft gebracht. Maar bevestiging van dergelijke infomatie was tot nog toe taboe. Peking haastte zich gisteren overigens te verklaren dat het niet van plan is de bom tegen zijn ,,landslieden'' in Taiwan te gebruiken. ,,Absoluut niet'', zei een diplomaat.

Het Witte Huis wimpelde bij monde van woordvoerder Joe Lockhart weg dat China's jongste ontboezeming enig gevaar inhoudt. ,,Het Amerikaanse potentieel aan kernwapens kan elke aanval neutraliseren. China beschikt over enige tientallen kernwapens voor de lange afstand. De VS hebben er ruim 6000. Onze afschrikking is dus voldoende om het nationale belang te beschermen'', aldus Lockhart.

Taiwan zwoer een paar dagen geleden bij monde van president Le Teng-hui plots het zogenoemde één-China-principe af. Taipei wijst op het voorbeeld van de vreedzame coëxistentie indertijd van de twee Duitse staten, die uiteindelijke hereniging niet uitsloot. Maar dat wil Lee pas als China een democratie is geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden