VS lopen weer spitsroeden

AMSTERDAM - Colin Powell weegt zijn woorden weer eens op een goudschaaltje. Jasser Arafat, stelt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, moet nu werkelijk eens optreden tegen het geweld dat onder zijn gezag door Palestijnen wordt gepleegd tegen Israëlische burgers. Maar hij is nog steeds de leider van het Palestijnse volk en iedere actie van Israël tegen Arafat stuit op het 'nee' van Washington.

Na ieder bloedvergieten op Israëlische bodem roept een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Israël bijna automatisch op tot uiterste terughoudendheid. Ari Fleischer, de woordvoerder van het Witte Huis, gaf maandag, na het bloedige weekeinde in Haifa en Jeruzalem, de regering-Sjaron meer speelruimte voor wraak, want 'Israël heeft het recht in veiligheid te leven'.

Na maanden van gemiste kansen is er minder bereidheid om steeds dezelfde oude excuses en halve maatregelen te aanvaarden, laat een hoge functionaris van het Witte Huis weten.

Washington stelt het niet op prijs dat Arafat en de Palestijnse autoriteit Bush en Powell op deze manier belonen voor de handreikingen van de laatste tijd. Eerst erkende de president de noodzaak van een Palestijnse staat vanaf het spreekgestoelte van de VN, daarna hield Powell zijn rede in Louisville en nu probeert Anthony Zinni, een vriend van de Arabische wereld, te bemiddelen.

,,Hamas heeft het nu voorzien op die pogingen (tot verbetering van de relaties) en op het gezag van Arafat. En het is nu, wat ons betreft, aan Arafat om te laten zien dat hij zijn volk naar de vrede kan leiden', meent de functionaris in Washington. Arafat moet aantonen dat hij geen veilige haven biedt aan terroristen, waarschuwde ook Ari Fleischer maandag.

Edward Abington, de voormalige Amerikaanse consul in Jeruzalem die nu adviseur is van de Palestijnse autoriteit, meent dat Arafat op zijn tellen moet passen. ,,Als hij een serieuze gesprekspartner wil blijven, moet hij het terrorisme aanpakken.' Want hoe kan Bush Sjaron vragen terughoudend te reageren op deze afschuwelijke aanslagen.

Maar minister Powell heeft ook rekening te houden met de minimale speelruimte van de VS nadat de vorige regering geen doorbraak in het Midden-Oosten kon bereiken. En dus herinnerde Powell er na een ontmoeting met zijn Israëlische collega Sjimon Peres in Boekarest nog maar eens aan dat er 'na morgen weer een nieuwe dag is' en dat 'we' terug moeten naar het proces dat tot een staakt-het-vuren en tot onderhandelingen leidt. ,,Overweeg dat bij jullie plannen', houdt hij de partijen voor.

Zoals Robert Satloff van het Washingtonse Instituut voor het Nabije Oosten vaststelt: iedere keer klinkt het dat voor Arafat nu het uur van de waarheid is aangebroken. Maar als hij de proef niet doorstaat weet niemand hoe hij daarvoor gestraft moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden