VS leggen Credit Suisse en Deutsche miljardenboetes op

schikking | Justitie in Amerika beboet twee Europese banken alsnog voor hun handel in rommelhypotheken.

Kerstopruiming in New York: nog net voor de feestdagen slaat de Amerikaanse justitie Deutsche Bank aan voor 7,2 miljard dollar en het Zwitserse Credit Suisse voor 5,3 miljard als straf voor hun handel in rommelhypotheken, die de financiële wereld in 2008 op de rand van de afgrond bracht. De Britse bank Barclays, die niet wil schikken, kreeg gisteren een rechtszaak aan zijn broek.

Eigenlijk is het niet de naderende kerstvakantie, maar het einde van de regering-Obama die justitie aanzet om de langlopende zaken nu te schikken danwel voor te brengen. Donald Trump benoemt eind januari eigen mensen op het departement. Of de toekomstig president streng of soepel zal oordelen over het gesjoemel van grote banken is niet bekend. De haast die jusitie nu maakt, duidt erop dat de vertrekkende Obama-mensen niet gerust zijn op een goede afloop onder Trump.

In Duitsland zal men opgelucht ademhalen. 7,2 miljard is een fors bedrag, maar het is slechts de helft van de aanvankelijke boete die de VS Deutsche Bank in september oplegden. De vrees was toen dat de grootste bank van Duitsland die last niet kon dragen. Zijn koers dook omlaag en wilde speculaties volgden. Zou bondskanselier Merkel zich gedwongen voelen om Deutsche met staatssteun overeind te houden, iets wat Europese regels - met Duitse goedkeuring - verbieden?

Met de Amerikaanse kerstschikking lijkt de kou uit de lucht. Deutsche is niet opeens een toonbeeld van stabiliteit - de bank heeft meer problemen - maar maakte gisteren in ieder geval iets van het koersverlies goed. In een jaar tijd verloor de bank ruim 20 procent van zijn waarde. Gisteren kwam er 2 procent bij.

De 7,2 miljard die Deutsche betaalt bestaat uit een boete van 3,1 miljard dollar en een compenstatie van 4,1 miljard, onder meer bedoeld om de lasten van gedupeerde huiseigenaren te verlichten. Credit Suisse betaalt 2,8 miljard aan compensatie. Zijn boete bedraagt 2,48 miljard.

Ook Credit Suisse wilde graag een spoedig einde aan de kwestie. De bank verloor afgelopen jaar bijna 30 procent van zijn waarde, mede vanwege deze donkere wolk boven het hoofd. Anders dan Deutsche werden de Zwitsers gisteren niet beloond op de aandelenmarkten. Credit Suisse verloor bijna 1 procent.

Welke claim het Britse Barclays boven het hoofd hangt, heeft de Amerikaanse jusititie niet bekendgemaakt. Ze verwijt de bank voor 30 miljard aan sjoemelhypotheken te hebben verkocht.

Barclays zegt dat die claim 'losstaat van de feiten' en wil de kwestie zo snel mogelijk van tafel. The Wall Street Journal ving op dat Barclays hoopt dat 'een nieuw paar ogen' - ofwel de regering-Trump - hem wellicht welgezinder zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden