VS klagen vijf Chinezen aan

Amerika wil legerofficieren vervolgen wegens cyberspionage

De Verenigde Staten hebben vijf Chinese legerofficieren aangeklaagd wegens economische cyberspionage in opdracht van de Chinese regering. Volgens minister van justitie Eric Holder, die dit gisteren bekend maakte, ging het om zeer schadelijke cyberdiefstal die vroeg om 'een agressieve' reactie.

Het is voor het eerst, zei Holder, dat functionarissen van een buitenlandse staat worden aangeklaagd wegens criminele infiltratie via het internet. China heeft fel gereageerd op de beschuldigingen. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken in Peking zijn de aanklachten gebaseerd op 'verzinsels' en brengen ze de 'samenwerking en het wederzijdse vertrouwen' tussen de VS en China in gevaar.

De vijf aangeklaagden behoorden volgens de Amerikanen tot Eenheid 61398 van het Chinese leger. Ze zouden vanuit een gebouw in Shanghai hebben ingebroken in de computersystemen van zes (en mogelijk meer) Amerikaanse ondernemingen om bedrijfsgeheimen te achterhalen.

"Terwijl de mannen en vrouwen van onze Amerikaanse bedrijven hun dag besteden aan innovatie en ontwikkeling, spendeerden de leden van Eenheid 61398 hun dagen aan het stelen van ons werk", aldus een FBI-chef. Slachtoffers van de spionage waren de Amerikaanse metaalindustrie en bedrijven die zich richten op zonne- en kernenergie. De verdachten wordt diefstal van geheime documenten en economische spionage ten laste gelegd.

Maar de ontkenning van Chinese zijde is categorisch. "China is vastbesloten de cyberveiligheid te handhaven", aldus Peking. "De Chinese regering, het leger en hun werknemers hebben nog nooit meegedaan aan de digitale diefstal van handelsgeheimen. De Amerikaanse beschuldiging van Chinese werknemers is ongefundeerd en absurd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden