VS klagen Russische hackers Yahoo aan

megahack | Russische spionnen worden verdacht van een van de grootste e-mailhacks ooit. Eén verdachte is aangehouden.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Verenigde Staten hebben vier Russen aangeklaagd voor het hacken van 500 miljoen yahoo-accounts in 2014. Van de vier verdachten zijn er twee werkzaam voor de Russische inlichtingendienst FSB. De mannen worden onder meer verdacht van samenzwering, het plegen van computerfraude, economische spionage en het stelen van handelsgeheimen.

Internetbedrijf Yahoo meldde de hack (één van de grootste ooit) afgelopen herfst. De gestolen data bevatten namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en gecodeerde wachtwoorden. Alleen de gegevens van de creditcards lagen niet op straat. Yahoo verklaarde destijds dat de inbraak heel waarschijnlijk was aangestuurd door een buitenlandse staat.

Die aanname wordt nu bevestigd door het Amerikaanse ministerie van justitie. De aanklacht heeft overigens niets te maken met de inbraak in de e-mailaccounts van de Democraten vorig jaar.

Drie van de vier yahoo-verdachten bevinden zich momenteel in Rusland en met dat land hebben de Verenigde Staten geen uitleveringsverdrag.

Eén van hen is een bekende cybercrimineel en wordt al drie jaar door de FBI gezocht. Hij werd in 2013 gearresteerd in Europa, maar vluchtte nog voordat hij uitgeleverd kon worden. Deze verdachte heeft volgens het Amerikaanse ministerie van justitie hulp verleend aan de Russische geheime dienst. De FSB zou er voor hebben gezorgd dat hij uit de handen bleef van de Amerikaanse justitie. De andere twee verdachten zijn in dienst van de FSB. Alleen de vierde op de lijst kon gisteren in Canada worden aangehouden.

Dat Russische criminelen en de FSB contact met elkaar hebben, verbaast Rich Mogull niet. Hij is directeur van het beveiligingsbedrijf Securosis. "De cybercriminelen geven de Russische bestuurders toegang tot de accounts die ze hacken en in ruil daarvoor helpen de veiligheidsdiensten de hackers door uit handen te blijven van de autoriteiten", zei Mogull gisteren tegen persbureau AP.

Het is volgens Mogull bijzonder dat de VS de criminelen nu hebben weten te linken aan de Russische geheime dienst. "Dat is nieuw, meestal weten we niet welke criminelen achter de hacks zitten."

Moskou heeft nog niet officieel gereageerd op de aanklacht. Wel laat een hooggeplaatste bron tegen het Russische persbureau Interfax weten dat Moskou nooit op de hoogte is gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden