Spionage

VS klagen in Nederland opgepakte Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Beeld AP
Het Internationaal Strafhof in Den Haag.Beeld AP

De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

Redactie Trouw

De man, die zich uitgaf voor de 33-jarige Braziliaan Viktor Muller Ferreira, maar in werkelijkheid de 33-jarige Rus Sergey Vladimirovich Cherkasov is, werd afgelopen voorjaar opgepakt in Nederland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet toen weten dat de man al was aangenomen als stagiair op het ICC, maar kort voordat hij daar zou beginnen op Schiphol werd opgepakt nadat “alle alarmbellen” waren afgegaan bij de AIVD. Cherkasov bleek voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe te werken en had op het ICC toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de GROe zeer interessant zijn, aldus de AIVD destijds.

De toen 36-jarige Rus werd teruggestuurd naar Brazilië, waar hij werd aangeklaagd voor identiteitsfraude en is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Rusland heeft echter gevraagd om zijn uitlevering. De VS proberen dit mogelijk tegen te houden met de aanklacht.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie baseert de aanklacht op vermeende daden van Cherkasov tijdens zijn studietijd aan de Johns Hopkins University in Washington tussen 2018 en 2020. Hij zou zich toen hebben voorgedaan als vertegenwoordiger van een buitenlandse mogendheid en informatie over Amerikanen hebben doorgegeven aan de Russische inlichtingendienst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden