VS klagen BP aan om olieramp

Olie afkomstig van BP in het water in Louisiana. (REUTERS) Beeld
Olie afkomstig van BP in het water in Louisiana. (REUTERS)

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft woensdag oliebedrijf BP en acht andere bedrijven aangeklaagd vanwege de ergste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis: de olielek in de Golf van Mexico in april dit jaar.

Het ministerie wil de miljarden dollars die gemoeid waren met de ramp verhalen op de bedrijven. Door een explosie op het olieplatform kwamen 11 medewerkers om het leven en vloeiden zeven maanden lang 4,9 miljoen vaten olie de zee in, dat ernstige schade bracht aan dier en natuur.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama wil dat BP en de andere bedrijven zonder beperking verantwoordelijk worden gehouden voor alle kosten die gemaakt zijn bij het opruimen van de olie en de schade die is veroorzaakt door de olieramp.

Volgens de aanklacht zijn de veiligheidsregels in de periode voor de ramp overtreden. De bedrijven hebben niet gebruik gemaakt van de beste en veiligste boortechnieken om de toestand van de oliebron in de gaten te houden. Bovendien stond de bron niet onder voortdurend toezicht en werden apparatuur en materiaal die de veiligheid en de bescherming van personeel moesten waarborgen niet goed onderhouden.

De boete voor BP en de andere betrokken bedrijven kan oplopen tot 21 miljard dollar. BP, Transocean, Anadarko Petroleum, Mitsui en de verzekeringsmaatschappij LLoyds moeten als de rechter grove nalatigheid vaststelt maximaal 4300 dollar per vat betalen, voor de 4,9 miljoen vaten olie de gelekt zijn. Indien er geen sprake was van grove nalatigheid geldt een boete van maximaal 1100 dollar per vat ofwel 5,4 miljard dollar in totaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden