VS: Karadzic mag stil wegsluipen

WASHINGTON (AFP, Reuters) - Radovan Karadzic, gezocht voor oorlogsmisdaden, mag van de Amerikanen naar de achtergrond verdwijnen. “Het vredesproces gaat door, maar het zou beter gaan als hij (Karadzic) wordt gepakt, zich overgeeft of langs een achterdeur verdwijnt”, aldus de Amerikaanse minister van defensie, William Cohen, zondag in een televisie-interview.

President Clinton is gisteren op 'kerstbezoek' naar Bosnië vertrokken. Hij bezoekt daar Amerikaanse SFOR-troepen in Sarajevo en Tuzla. Het bezoek onderstreept Clintons besluit Amerikaanse militairen voor onbepaalde tijd in Bosnië aanwezig te laten blijven.

De president reist met een groot gevolg, onder wie Bob Dole, de Republikein die vorig jaar vergeefs een gooi deed naar het presidentsschap, first lady Hillary en de vrouw van de vice-president, Tipper Gore, tevens voorzitter van het Amerikaanse Rode Kruis. De aanwezigheid van Dole moet een afkerig Congres winnen voor verlenging van de Amerikaanse aanwezigheid in Bosnië.

De Amerikaanse minister van defensie, Cohen, zei tegen het tv-station CBS dat president Clinton de leider van de Bosnische Serviërs tijdens de burgeroorlog, Radovan Karadzic, een vrijgeleide in ballingsschap zou hebben aangeboden. Volgens Cohen is het geen nieuws dat de Amerikanen een stil vertrek naar een donker hoekje van Karadzic als een alternatief voor berechting overwegen.

Navo-chef Javier Solana had vrijdag tijdens een bezoek aan Bosnië een simpeler boodschap: de Bosnische Serviërs moeten mensen uitleveren, anders wordt er gearresteerd, zoals deze week gebeurde met twee Bosnische Kroaten die door een Nederlandse groep werden gepakt en naar Den Haag overgebracht.

“Er is geen schaduw van twijfel mogelijk: Radovan Karadzic is onschuldig”, beweerde de Servische afgevaardigde in het Bosnische presidentiële college, Krajisnik, gisteren. Krajisnik zal president Clinton in het komende weekeinde ontmoeten, samen met zijn moslim- en zijn Bosnisch-Kroatische collega. Krajisnik nam het voor Karadzic op na een gesprek met de Amerikaanse zaakgelastigde Gelbard, waarin het bezoek van Clinton werd voorbereid.

Het Internationale Joegoslavië-Tribunaal heeft de namen van 78 mensen publiek gemaakt, die gezocht worden voor oorlogsmisdaden (57 Serviërs, 18 Kroaten, 3 Moslims). Er zijn er nog vijftig op vrije voeten, allemaal Serviërs.

Drie Bosnische Kroaten die door het Tribunaal wegens gebrek aan bewijs vóór berechting zijn vrijgelaten, werden zaterdag in Zagreb emotioneel verwelkomd door familie en vrienden. “Ze zeiden gisteren dat we vrij waren. Ze boden niet eens hun excuses aan”, aldus Ivan Santic tegen verslaggevers op de Kroatische luchthaven. Advocaten van de drie kondigden aan schadevergoeding te zullen eisen. De drie hoorden bij een groep die op de lijst met gezochte personen stonden en die zich in oktober vrijwillig in Den Haag meldden.

Een woordvoerder van de Kroatische president Tudjman verklaarde: “We zijn enorm opgelucht en gelukkig dat de eersten van onze mannen zijn teruggekeerd op de manier die ze ons zelf al hadden voorspeld: met opgeheven hoofd. Dit is een keerpunt in het werk van het tribunaal.” Woordvoerders van de Kroatische regering hebben de gewelddadige arrestatie van de twee andere Kroaten deze week scherp veroordeeld.

In de met grof geweld door moslims en Kroaten gedeelde stad Mostar kwam zondag feestelijk bezoek. De Italiaanse tenor Luciano Pavarotti, de popster Bono van U2, Brian Eno en nog wat muzikale grootheden openden er een muziekcentrum voor kinderen uit alle etnische groepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden