VS jagen nu op witwassende terreurgroepen

AMSTERDAM - De Verenigde Staten proberen greep te krijgen op de geldkanalen van terroristen als Osama bin Laden. Van drugshandelaren wordt de aandacht verlegd naar witwassende terreurgroepen. Het heet een nieuwe strategie te zijn. Maar in werkelijkheid werd een hardere aanpak steeds gefrustreerd door de nu regerende Republikeinen.

San Francisco en Chicago krijgen speciale eenheden die witwaspraktijken van vermeende terroristen moeten opsporen. In beide steden zetelen veel banken. Binnen deze eenheden zullen agenten van de FBI, CIA, belastingdienst en douane samenwerken. ,,We gaan het geldspoor volgen, waarheen dat ook leidt'', kondigde staatssecretaris van financiën Jimmy Gurule aan.

Tegelijkertijd pleit justitie voor uitbreiding van de aftapmogelijkheden en bevoegdheden van de CIA om met de FBI in te breken op computers. Behalve banken wil ze bovendien casino's en beurshandelaren verplichten tot het melden van grote geldtransacties. Bondgenoten in de wereld zouden deze strategie moeten overnemen.

Maar het is de vraag of de meest gezochte terrorist van dit moment, Osama bin Laden, met deze maatregelen kan worden getroffen. Voor zover bekend heeft hij geen tegoeden in de VS en kennelijk opereert hij op zeer slimme wijze. Want al zes jaar zijn pogingen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten om zijn financiële netwerk te ontmantelen, vruchteloos gebleven, meldt The New York Times. Betrokkenen bij de jacht op Bin Laden hebben de wettelijke middelen die er zijn, niet goed benut, zich niet gerealiseerd dat krachtiger wapens nodig zijn en ook met flinke weerstand in binnen- en buitenland te maken gehad. Buitenlandse banken hielden hun boeken gesloten en een wet om deze banken te straffen, werd vorig jaar geblokkeerd door één senator, een Republikein uit Texas.

Uit de vergaarde kennis over de financiële handel en wandel van Bin Laden, blijkt dat zijn organisatie gebruik maakt van een ouderwets betaalmiddel: een koffertje met geld. Ook is er volgens deskundigen sprake van een papierloos ondergronds banksysteem, dat is overgewaaid vanuit Pakistan en India naar de VS en nauwelijks te controleren is.

Bij verhoren over de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika is gebleken dat Bin Ladens netwerk eens beschikte over een zakenimperium in Soedan. Het varieerde van bouwbedrijven en leerlooierijen tot boerderijen die pinda's, sesamzaad en fruit verbouwden. Om internationale sancties te vermijden, werden de producten via derde landen, zoals Cyprus, geëxporteerd.

Winst was er wel, maar was niet het oogmerk van dit imperium. Eerder diende het als dekmantel voor andere activiteiten. Zo werd een boerderij in Oost-Soedan gebruikt als trainingskamp. Volgens de president van Soedan is het imperium opgedoekt na de uitwijzing van Bin Laden in 1996. Vermoedt wordt dat Bin Laden nu zijn geld krijgt via islamitische liefdadigheidsclubs, rijke zakenlieden en frontgroepen. De meeste transacties gaan via Azië, mogelijk China.

De terrorist stamt uit een echte Saoedische zakenfamilie. Deze Binladen-groep (SBG) had volgens de Wall Street Journal vorig jaar vijf miljard gulden aan inkomsten. De groep houdt zich onder meer bezig met de bouw van moskeeën, telecommunicatie en de productie van frisdranken. Het is een belangrijke klant van de Saudi Hollandi Bank, dochter van ABN Amro. Maar volgens het hoofd van de familie, Abdullah Awad Obood bin Laden, een oom van Osama, zijn in 1994 alle banden met de terrorist doorgesneden. Al gaan sommige veiligheidsdiensten ervan uit dat sommige broers nog wel contacten met hem onderhouden. ABN Amro ziet geen reden de relatie met de groep te beëindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden