VS in Irak / De Democraten in het Huis blaffen slechts

De Amerikaanse Democraten dreigen het voorstel van president Bush voor 21.500 extra soldaten naar Irak te blokkeren. De vraag is of ze de daad bij het woord voegen.

President Bush had gisteren nog niet op tv verteld dat hij extra soldaten naar Irak stuurt, of de Democraat John Murtha dreigde al om, in zijn functie als voorzitter van de defensiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, dwars te gaan liggen waar hij maar kan.

Bush moet binnenkort deze commissie, buiten de vaste begroting om, om 150 miljard dollar extra voor Irak vragen. „We gaan hem werkelijk elke cent laten verantwoorden”, voorspelde de Democraat.

Hij wil niet alleen op elke slak zout leggen, hij wil ook voorwaarden aan het geld verbinden. Soldaten die al in Irak vechten, mogen niet worden gedwongen langer te blijven. Soldaten die nog maar net terug in Amerika zijn, mogen niet meteen weer opgeroepen worden. Omdat het leger krap zit, komt Bush zo niet aan extra soldaten.

Op zichzelf kan Bush zo’n voorstel met een veto treffen. Maar daar is Murtha niet bang voor. „Als het Congres voorwaarden verbindt aan het wetsvoorstel voor het extra geld, dan moet Bush die accepteren of de geldkraan voor de troepen afsluiten.”

Zijn partijgenoot, senator Edward Kennedy, zint op iets anders. Hij diende eergisteren een wetsvoorstel in dat Bush verhindert zonder toestemming van het Congres de extra troepen te sturen.

Murtha ziet dat niet zitten. Bush zal over dat voorstel simpelweg een veto uitspreken en op eigen gezag troepen sturen. Alleen via de begroting kan het Congres wat doen. „Al het andere heeft niets om het lijf”, aldus Murtha. Hij dreigt overigens niet de hele oorlogsfinanciering te stoppen.

In de partij circuleren nog andere ideeën. Het Congres gaf Bush in 2002 toestemming geweld te gebruiken in Irak. Het zou die in kunnen trekken. Of Bush zich daar iets aan gelegen zou laten, is de vraag.

Het Congres kan ook een einddatum op de troepeninzet plakken. Volgende week willen de Democraten al een niet-bindende resolutie in stemming brengen, waarin de plannen worden afgekeurd.

Volgens critici zullen de Democraten niet doorbijten. Zij voorspellen dat de partij alleen symbolische stemmingen doordrukt, de geldkraan niet dichtdraait en ook de toestemming voor Irak niet intrekt. Ze willen niet het verwijt krijgen dat ze het leger in Irak in de rug aanvallen.

Speaker Nancy Pelosi wil wel doorzetten, nu peilingen tonen dat een ruime meerderheid van de Amerikanen geen extra militaire inzet wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden