VS in angst na aanslagen met miltvuur

WASHINGTON - Nog vijf medewerkers van het roddelbladenconcern in Florida en drie mensen die betrokken waren bij het onderzoek naar miltvuur in New York zijn waarschijnlijk besmet geraakt met de bacterie. Ook bij een Microsoftvestiging van Nevada is een brief bezorgd met sporen van miltvuur.

Van onze correspondent

Terwijl Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren op de televisie paniek onder de bevolking trachtten te bezweren blijft een angstig en zenuwachtig publiek op grote schaal verdachte situaties melden bij de politie en op het alarmnummer 911. Minister John Ashcroft heeft gezegd dat er de afgelopen week meer dan 500 meldingen zijn binnengekomen die de politie serieus neemt.

Het CDC, het centrum voor ziektenbestrijding in Atlanta, onderzoekt hoe ernstig de besmetting van nog vijf medewerkers van het American Media-concern in Boca Raton (Florida) is. Eerder werden daar 3 gevallen van besmetting ontdekt, waarvan één dodelijk. ,,De anderen maken het goed en werken gewoon. Ze nemen antibiotica, aldus het bedrijf.

In New York bleken een politieman en twee laboratoriummedewerkers besmet, die betrokken waren bij het onderzoek naar miltvuur bij de televisiezender NBC in New York. Ze reageren goed op de medicijnen. Bij de Microsoftvestiging in Reno is, naar men aanneemt, niemand besmet geraakt door de brief met een Maleisisch poststempel, die daar afgelopen woensdag was bezorgd. Ook deze brief wordt door het CDC nader onderzocht.

Op tal van plaatsen in de VS heeft ook de afgelopen dagen de ontdekking van verdachte brieven of de onverklaarbare aanwezigheid van wit poeder tot consternatie en paniek geleid. Enkele honderden medewerkers van de Los Angeles Times zaten anderhalf uur opgesloten in hun redactieruimte terwijl de brandweer het witte poeder onderzocht dat bij het toetsenbord van een van de journalisten was gevonden. In St. Petersburg (Florida) werd het hoofdpostkantoor gesloten terwijl een aantal brieven werd onderzocht. Bij de autoriteiten in Florida komen tientallen verzoeken binnen om verdachte zaken te onderzoeken. Een aantal ervan zijn valse meldingen.

Minister Tommy Thompson van gezondheidszorg beschouwt het versturen van miltvuur via de post als terrorisme, al hoeft er niet per se een organisatie als die van Osama bin Laden achter te zitten. Iemand kan uit wrok handelen. Een anonieme regeringsfunctionaris houdt het op een actie van 'een gek'. Thompson kan zich de angst van het publiek goed voorstellen omdat de kennis over miltvuur gering is en Amerika nooit eerder te maken had met bioterrorisme. Zijn collega Ashcroft acht het waarschijnlijk dat er nog mensen rondlopen in de VS die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 11 september. ,,We doen al het mogelijke om verdere acties te voorkomen, zei de minister voor de tv.

Het Witte Huis heeft opnieuw een voorstel van het Talibanbewind afgewezen. Kaboel bood gisteren aan Bin Laden aan 'een derde land' uit te leveren als de VS met overtuigend bewijs zou komen dat de Al-Kaidaleider achter de aanslagen in New York en Washington zit. Volgens de VS zijn er voldoende bewijzen geleverd. Bush zei gisteren tot vijf keer toe dat er niet zal worden onderhandeld, en verklaarde nogmaals dat de VS vastbesloten zijn de oorlog tegen het terrorisme te winnen.

De aanvallen op Afghanistan zijn dit weekeinde doorgegaan. Minister Powell van buitenlandse zaken bezoekt vandaag het buurland Pakistan, naar verluidt onder meer om te praten over het toekomstige Afghaans bestuur.

In veel westerse landen is dit weekeinde betoogd voor vrede. Anti-Amerikaanse betogingen in Nigeria liepen uit op geweld waarbij zeker 200 doden zijn gevallen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden