VS hielpen Russen Hitler te verslaan

Gaan we terug naar de Koude Oorlog? Volgens de openingskop van zaterdag, 'De kou is terug in de Situation Room', doen we dat inderdaad. Rare kop overigens, enige uitleg had niet misstaan. In het stuk (ik moet nog steeds wennen aan analyses op de voorpagina) wordt gerept van het Russische regime (dat van Stalin) 'dat de VS had geholpen Hitler te verslaan...' Hetgeen een forse misvatting is, die je misschien in Amerika vaak hoort, maar waar Europeanen, en in ieder geval journalisten, zich van zouden moeten onthouden.

Hoe je verder ook over dat Russische regime van toen mag denken (Stalin was een massamoordenaar) en hoe dankbaar je ook mag zijn dat Amerikanen, Britten, Canadezen en Polen ons hebben bevrijd, het is het Russische Rode Leger geweest dat Hitlers Wehrmacht op de knieën dwong. De meningen mogen verdeeld zijn over de vraag wanneer dat precies is gebeurd - sommigen menen dat de beslissing in feite al viel aan het eind van 1941, anderen houden begin juli 1943 aan (de grote tankslag bij Koersk), maar zeker is dat de Duitse legers in de Russische steppen de oorlog hebben verloren. De Amerikanen hielpen daarbij met de levering van militair materieel, maar doorslaggevend was dat niet.

D-day was in juni 1944, Duitsland had nog geen zestig divisies in het westen staan, waarvan 15 in Normandië, terwijl bijna 230 Duitse divisies aan het oostfront vochten. Je moet er niet aan denken dat ook maar de helft daarvan in het westen had gestaan. D-day was er niet gekomen of was mislukt. De grote vernietiging vond plaats in het oosten. Daar stierven 25 miljoen Russische soldaten en burgers. Is dit van belang? Ik dacht het wel in een stuk waar 'begrip voor de Russische geschiedenis en psychologie' zoveel aandacht krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden