VS hervatten de lijnvluchten op Cuba

SYBILLA CLAUS en REDACTIE BUITENLAND

Voor het eerst in ruim een halve eeuw landde gisteren weer een directe lijnvlucht vanuit Florida in Cuba. De kist van JetBlue deed er 72 minuten over vanuit Fort Lauderdale naar Santa Clara. Aan boord was de Amerikaanse minister van vervoer Anthony Foxx. Het tekent de betere relatie tussen Washington en Havana.

Deze maand volgen American Airlines (vanuit Miami) en andere maatschappijen. Nog dit jaar zullen er twintig dagelijkse vluchten op Havana zijn en in totaal 400 vluchten uit diverse Amerikaanse steden naar acht Cubaanse steden en twee badplaatsen.

Het door Republikeinen gedomineerde Congres wil het 55-jaar oude handelsembargo nog steeds niet opheffen. Eerder had president Obama na 14 maanden geheim overleg met het Castro-regime in december 2014 al wel diverse uitzonderingen bekendgemaakt. Daardoor kon in mei het eerste Amerikaanse cruiseschip Havana aandoen. Het aantal toeristen uit de VS is enorm gegroeid: van 100.000 in 2014, naar 300.000 dit jaar.

De vraag is hoe de schamele infrastructuur op het eiland deze stromen aankan. Horeca en huurauto's zijn er schaars. Vluchten waren er overigens al, maar dan in chartervorm. Passagiers op die vluchten verdienen vaak bij door spullen mee te nemen. Beladen met magnetrons, fietsen, tv's en voorruiten checken zij in. Cubanen in de VS kunnen voor 5 tot 10 dollar per pond hun familieleden op het eiland zo voorzien van benodigde luxe-artikelen voor privégebruik of de uitgebreide zwarte handel.

De dagen van die charterhandel zijn nog lang niet voorbij, nu volgend jaar ook koeriersbedrijf FedEx op Cuba mag werken. Er zullen hoe dan ook grote tekorten op het eiland blijven, door de groei in het toerisme en vooral omdat het regime de toegang van producten kunstmatig laag houdt.

Op politiek terrein ontstaat in Latijns-Amerikaanse landen en in Texas steeds meer verzet tegen het speciale asielbeleid van de VS voor Cubanen. Zodra die voet op Amerikaanse bodem zetten, zijn zij erkend vluchteling. De verwachting dat die wet, de Cuban Adjustment Act, de komende jaren wordt afgeschaft heeft vele duizenden Cubanen extra tot een gevaarlijke tocht door Midden-Amerika aangezet. In 2011 waren het er 7800, vorig jaar 43.000.

Maandag schreven ministers van buitenlandse zaken van negen landen op de vluchtroute - van Colombia tot Mexico - een brandbrief aan minister John Kerry van binnenlandse zaken om te wet op te heffen. De Cubanen worden op de lange tocht overvallen en uitgebuit, en stranden aan diverse grenzen. Ook in Texas, waar de meesten van hen in de grensstad Laredo aankomen, willen politici de asielwet het liefst opheffen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden