VS hebben goede hoop dat Belmokhtar dood is

Jihadleider Belmokhtar die zaterdag mogelijk is gedood in Libië. Beeld afp
Jihadleider Belmokhtar die zaterdag mogelijk is gedood in Libië.Beeld afp

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft goede hoop dat de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar zaterdagnacht bij een luchtaanval in Libië is gedood. 'Het ziet ernaar uit dat de aanval een succes was', zei een woordvoerder van het Pentagon maandag. 'Maar we zijn nog niet klaar met ons onderzoek.' Een officiële doodverklaring bleef daarom nog uit.

De jihadist werd zaterdag bij een ontmoeting met verschillende militante leiders getroffen door een luchtaanval van de VS. De Libische regering had toestemming gegeven voor het bombardement.

Belmokhtar is gelieerd aan Al-Qaida en wordt gezien als brein achter de gijzeling in een gascomplex in Algerije, begin 2013. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en werden honderden buitenlandse werknemers gevangen gehouden. Vanwege die daad hebben de VS hem toen aangeklaagd voor onder meer samenzwering met Al-Qaida.

Ook is Belmokhtar bekend van de sigarettensmokkel in de Maghreb, het noordwestelijk deel van Afrika. Waar de Algerijn gedood zou zijn, is onbekend. Hij was al eerder (ten onrechte) doodverklaard. Zijn bijnaam luidt 'de ongrijpbare'. Op het hoofd van de terroristenleider stond een prijs van 5 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro).

De VS hebben een prijs van vijf miljoen dollar op het hoofd gezet van de Algerijnse jihadist Belmokhtar. Beeld ap
De VS hebben een prijs van vijf miljoen dollar op het hoofd gezet van de Algerijnse jihadist Belmokhtar.Beeld ap

Jihadisten

Libië is sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 verscheurd in gebieden en wijken die worden beheerst door gewapende groepen. Het land telt talrijke rivaliserende stammen en clans, twee regeringen en minstens drie groepen jihadisten die zeggen dat ze een filiaal van Islamitische Staat (IS) zijn. De internationaal erkende regering kan de hoofdstad Tripoli niet in en houdt zich op in Tobruk, ruim 1000 kilometer oostelijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden