VS geven 60 miljoen aan Sahel-strijdmacht

SahelBeeld Trouw / Brechtje Rood

Tot voor kort wilde de Amerikaanse president Donald Trump er niet aan bijdragen, maar gisteren beloofde minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson dat de Verenigde Staten 60 miljoen dollar zullen geven aan de nieuwe strijdmacht G5-Sahel. 

Deze werd in juli door de Franse president Macron gelanceerd tijdens een regionale top in Mali en moet de terreurdreiging in West-Afrika en de Sahelregio bestrijden. Daar zijn terreurgroepen, zoals het Malinese al-Mourabitoune en het Nigeriaanse Boko Haram actief, die banden hebben met Al-Qaida en Islamitische Staat.

Maar het initiatief van de vijf Sahellanden en Frankrijk, dat ook wordt ondersteund door Italië en de Verenigde Naties zegt ook de ambitie te hebben om migratie vanuit deze regio te verminderen. De terreurdreiging zou daar volgens de initiatiefnemers immers een van de hoofdoorzaken voor zijn.

De G5, die uiteindelijk uit 5000 soldaten uit Mali, Niger, Burkina Faso, Tsjaad en Mauritanië zal bestaan, moet een dezer dagen langs de grens tussen Mali, Niger en Burkina Faso gaan patrouilleren. Niet dat er geen internationale troepen in de regio zijn: er is al een VN-vredesmacht van 12.000 militairen in het gebied en tevens 4000 Franse militairen.

Niet happig

De regering-Trump is niet happig op het financieren van militaire operaties via de VN. De regering gaat er juist prat op veel te hebben bespaard op VN-vredesoperaties en dus hield Washington financiële steun tegen voor G5-Sahel. Die heeft het eerste jaar al 423 miljoen euro nodig. Tot nu toe was er 108 miljoen opgehaald in voornamelijk de Europese Unie. De Britten zeggen de G5 ook te steunen, maar hebben geen geld toegelegd.

De Fransen deden eerder, met steun van VN-baas António Guterres en Afrikaanse leiders, tevergeefse pogingen om de VS mee te krijgen. De dood van vier Amerikaanse militairen in Niger lijkt de laatste duw te hebben gegeven om toch mee te werken aan de G5-strijdmacht. De regering en het leger zijn hierdoor namelijk onder vuur komen te liggen. Niet alleen omdat Trump de weduwe van éen van de gesneuvelde militairen heeft geschoffeerd, maar omdat de meeste Amerikanen überhaupt niet wisten dat de VS militair actief zijn in deze regio. Een beslissing die ex-president Obama al had genomen in 2013. Hij stuurde 100 soldaten, nu zijn het er 800. Tillersons belofte moet nog door het Congres worden goedgekeurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden